Zverejnené: 23.05.2022

Digitalizácia bankovníctva VII. časť


Article image
Príchod smartfónov a rozšírenie internetu mení bankový svet. Dnes už vyriešime z domu aj situácie, pre ktoré bolo v minulosti bolo nutné navštíviť pobočku banky. Bankové mobilné aplikácie priniesli nový spôsob, ako manažovať svoje financie. Viac využívame online služby. Práve epidémia bola jedným z najsilnejších spúšťačom digitalizácie finančných služieb.
 
Medzi najpoužívanejšie funkcie mobilného bankovníctva patria zadávanie platieb, sledovanie zostatku, potvrdzovanie platieb online, sledovanie histórie platieb a výkazy príjmov a výdavkov. V posledných rokoch je veľkým trendom aj platenie pomocou QR kódov. 

Slovenská sporiteľňa 

Prestížny medzinárodný magazín Global Finance udeľoval 27.10.2020 ocenenia pre banky a finančné inštitúcie, ktoré excelentne reagovali na globálnu pandémiu,  pomoc klientom, ochrane svojich zamestnancov a poskytovali kritickú podporu celej spoločnosti.
 
Pomoc Slovenskej sporiteľne klientom a spoločnosti počas koronakrízy zahŕňala:
  • Garanciu účtov zadarmo a zľavy z poplatku za účet na 6 mesiacov,
  • milión eur od Nadácie Slovenskej sporiteľne a banky na boj s koronavírusom,
  • odklad splátok úverov digitálne cez Georgea,
  • pomoc pre firmy a podnikateľov,
  • bezpečné bankovanie v pobočke, zabezpečenie dostupnosti bankových služieb, hotovosti po celom Slovensku,
  • pomoc citlivým cieľovým skupinám, vrátane seniorov či vylúčených komunít,
  • organizáciu najväčšieho benefičného koncertu na pomoc rodinám s TV Markíza –  Spolu pre Slovensko. 
 

George 

Pri registrácii nového zariadenia sa do Georgea klient  prihlási svojím používateľským menom a heslom. Prihlásenie potvrdí bezpečnostným predmetom mToken alebo SMS kľúčom.
 
Prihlasiť do Georgea sa dá aj prostredníctvom PIN kódu, pre ešte väčšiu bezpečnosť, by mal klient používať na prihlásenie odtlačok prsta alebo rozpoznanie tváre. Tento typ zabezpečenia sa dá nastaviť aj na zamykanie obrazovky zariadenia.
 
Pri prvom prihlásení si George od klienta vyžiada prístup k niektorým funkciám zariadenia. Tie využíva na  vyhodnocovanie bezpečnosti prihlasovania a platieb a ochranu financií pred zneužitím. Dokáže poskytnúť užitočné funkcie, ako je napríklad platba cez QR kód či vyhľadanie najbližšej pobočky či bankomatu.
 
Po 5 minútach nečinnosti sa George z dôvodu bezpečnosti automaticky odhlási. Pred pokračovaním je potrebné sa opäť prihlásiť.
 
Od 1. februára 2022 okamžité platby prinášajú možnosť s Georgeom  posielať a prijímať peniaze z jednej do druhej banky za pár sekúnd.

 

Podpisovanie operácií v apke 

Prihlasovanie a platby v Georgeovi klient podpisuje mTokenom alebo SMS kľúčom. George využíva pokročilé metódy vyhodnocovania rizika, keď operáciu vyhodnotí ako bezpečnú, klient ju len potvrdí bez toho, aby ju musel aj podpisovať.
 

Push notifikácie 

Pri každom prevode, výbere, vklade či platbe debetnou kartou  George pošle upozornenie (notifikáciu), ktoré sa zobrazí priamo na displeji klientovho  mobilu. Ak si chce jednotlivé upozornenia ukladať, môže si súčasne nastaviť aj ich zasielanie e-mailom.
 
Push notifikáciesú lepšie ako SMS:
  • sú bezplatné – SMS notifikácie sú spoplatnené sumou 2 eur mesačne,
  • sú bezpečnejšie – push správa po prečítaní automaticky zmizne a nehrozí, že sa k nej neskôr niekto dostane,
  • nie sú obmedzené sumou – SMS notifikácie pri Osobných účtoch zasielame až od 20 eur, push notifikácie aj pri transakcii v sume 0,01 eur.
 
SMS-ky o platbách kreditnou kartou (Štedrá karta, VISA Classic, VISA Gold) ako aj SMS kľúče, ktorými podpisujete transakcie v Georgeovi sú zasielané bezplatne.
 
 

SMS notifikácie 

Informácie o  pohyboch na účte pre debetné karty a SMS služby pre kreditné karty.
 
SMS služby Extra:
  • SMS notifikácia o platbách a výberoch debetnou platobnou kartou,
  • SMS notifikácia o nezrealizovaných platbách z účtu,
  • SMS notifikácia o platobných operáciách vykonaných na účte.
 SMS notifikácie je možné  nastaviť v Georgeovi, v Nastaveniach produktu.
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách