Zverejnené: 06.10.2017

Fed sa bojí zvyšovať sadzby, dolár bude preto ďalej oslabovať


Article image

Jednou z najočakávanejších udalostí septembra bolo minulotýždňové zasadnutie Európskej centrálnej banky. Výsledky však neboli nijako slávne. Bola to ale Bank of Canada, ktorá poskytla dôvod na oslavu a zároveň pravdepodobne i zmenila chod vecí.

Komentár spoločnosti Fidelity.

 

O prekvapenie sa postarala Kanada

Kanadská centrálna banka opäť prekvapila trhy zvýšením úrokových sadzieb. Len pred pár mesiacmi som sa na mojom blogu zmienil o očakávaní pádu kurzu amerického dolára. Dôvodom bola väčšia synchronizácia globálnej ekonomiky ako zosúladenie globálnych centrálnych bánk. Nielen, že som očakával, že Fed bude mať pri klesajúcej inflácii problém zvýšiť sadzby, predpokladal som tiež, že ostatné centrálne banky by mohli zvýšiť sadzby skôr ako sa očakávalo.

Pripúšťam, že som nečakal zvýšenie sadzieb práve od Kanaďanov, a práve na tomto zasadaní. No i tak som veril, že centrálne banky mimo Fedu potrebujú zvýšiť sadzby, aby tak držali krok s navzájom prepojenou globálnou ekonomikou.
 
Potvrdilo to i sprievodné vyhlásenie, v ktorom kanadská centrálna banka uviedla, že “globálna expanzia sa stáva navzájom stále viac prepojená”. Dôsledkom bolo citeľné posilnenie kanadského dolára, čo vytiahlo nahor i ostatné meny. Posilnil i austrálsky dolár, a samozrejme aj Euro.

 

Oneskorená reakcia Eura na nudné zasadnutie ECB

Pohyby kurzu Eura boli oneskorené, pretože trh očakával zo štvrtkového zasadnutia ECB nejaký reálny výsledok. Stretnutie predsedníctva však nič nové neprinieslo. Prezident banky Mario Draghi, uviedol, že banka bude o očakávanom obmedzovaní výkupu dlhopisov rozhodovať až na zasadnutí v októbri.

Euro sa posilňuje sčasti aj preto, že trhy sú presvedčené, že ECB bude musieť pritvrdiť svoju monetárnu politiku o niečo skôr. Ja osobne si preto myslím, že Euro bude spolu s ostatnými svetovými menami k doláru naďalej posilňovať.
 
Tento predpoklad zároveň vytvára obavy zo šoku, ktorý to môže priniesť európskym vládnym dlhopisom. Dokonca aj keby ECB nezvýšila sadzby, len vnímanie trhu, že by k tomu mohlo dôjsť, spôsobí tlak na zvýšenie výnosov na dlhopisoch.
 

Fed: buďte pripravení na podrobnosti o zmenšovaní bilancie banky

Ďalším zasadnutím centrálnej banky na pláne v tomto mesiaci je stretnutie vedenia Fed-u 20.septembra. Bude to zaujímavé zasadnutie. Nemyslím, si, že Fed prikročí k zvýšeniu sadzieb a ani trh si to nemyslí. Dôvodom je stále nízka inflácia, ktorá nedosahuje cieľové hodnoty. Očakávam však, že komisia Fed-u FOMC oznámi dátum, od ktorého začne redukovať svoju bilanciu.
 
Myslím si, že to nebude mať vplyv na dlhopisy. Dôvodov je niekoľko:

1.    zmenšovanie bilancie sa už všeobecne očakáva,
2.    FOMC môže proces kedykoľvek zastaviť, nemusí sa s ním ponáhľať,
3.    trh nepoužíva americké vládne pokladničné poukážky k obchodom s rozdielmi v úrokových sadzbách medzi krajinami tak, ako tomu bolo v čase obmedzovania kvantitatívneho uvoľňovania.

Je pravdou, že zmenšovanie bilancie centrálnej banky, teda výpredaj cenných papierov, ktoré banka v predchádzajúcom období nahromadila, je opatrením monetárnej politiky, no nemá taký význam ako zvýšenie sadzieb. Preto si nemyslím, že ak dôjde k výpredaju bilancie Fed-u, dôjde zároveň aj k ďalšiemu zvýšeniu sadzieb v decembri.

Ak sa naplní naša inflačná prognóza, nedôjde k tomu ani v roku 2018. Podstatné bude to, ako členovia FOMC zahlasujú na zasadnutí 20. septembra o ich prognózach na budúce úrokové sadzby. Nepoznáme totiž ich očakávania odvtedy, ako sa z vyhlásenia komisie “inflácia je mierne pod cieľovou hodnotou” stratilo slovíčko “mierne”.

Ak sa teda očakávania členov vedenia Fed-u pre tento a budúci rok znížili, očakávam, že dolár ešte viac oslabí a klesnú aj výnosy na dlhopisoch. Pri desaťročných pokladničných poukážkach si však myslím, že zo strednodobého hľadiska sú ocenené správne.

Na výnosy amerických dlhopisov má však vplyv viacero faktorov. Napríklad globálna politika či počasie. Na základe toho, ako volatilné akciové trhy sú, som rád, že mám v rukách americké dlhopisy, ktoré na rozdiel od akcií dávajú záruku proti veľkým výkyvom.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách