Zverejnené: 12.07.2023

Finanční podvodníci – druhý diel


Article image

Slovenská pyramída BMG Invest

Nízky minimálny vklad, možnosť vyberať výnosy aj mesačne, krátke výpovedné lehoty bez poplatkov a to všetko už v päťdesiatich pobočkách na celom Slovensku. A najväčší dôvod? Výhodné výnosy. Pretože u nás peniaze naozaj pracujú a prinášajú zisk. Ak to ešte v reklame hovorí sympaticky vyzerajúci bankár hlasom Vlada Jedľovského, nie je o čom. Na 90ky vysoko nadčasový marketing.

Ruku na srdce, vy by ste takejto reklame neverili? Tisícky ľudí tak urobili a podľa všetkého sa nezaujímali ani o to, do čoho peniaze budú investované. Nezaujímalo ich, čo predstavuje pri ich výhodnom investovaní investičné portfólio.
Naskytá sa otázka, je niečo podobné možné aj dnes? Jasné, že áno. Aj keď verím tomu, že náročnejšie. Dnes už nájdete mnoho ľudí, ktorý rozumejú princípu investovania na kapitálových trhoch. Mnoho ľudí má skúsenosť s investovaním či už formou ETF alebo podielových fondov. Investovanie do nich si vyžaduje absolvovať investičný dotazník, ktorý predurčí, na akú stratégiu ste ako investor vhodný.

Navyše tu máme internet a akýkoľvek nápad na zbohatnutie si vieme pregoogliť odpredu, odzadu, vrátane mien, ktoré nám do takéhoto businessu volajú. Vidina zisku bez štipky vedomostí vie byť aj dnes silným motivátorom investorov. Inak tomu nebolo ani pri najväčšom finančnom podvode na Slovensku.

BMG Invest & Horizont Slovankia

Štvrtý február 2002 môžeme pokojne označiť za čierny pondelok z pohľadu niekoľko tisíc investorov, ktorí uverili točiacim sa vyblýskaným desať korunáčkam na stole, v snahe zhodnotiť svoje peniaze. V Praxi to fungovalo tak, že BMG Invest, s.r.o., Košice, bola spoločnosť, ktorá získavala pre Horizont zdroje od malých vkladateľov. Zatvorené prevádzky, pozastavené prijímanie a vyplácanie vkladov a množstvo otáznikov nad úsporami naivných investorov. Spoločnosti BMG Invest a Horizont Slovakia dokázali za relatívne krátky čas fungovania nahromadiť 62,78 miliardy korún s celkovým počtom zmlúv na úrovni 856 tisíc.

Obžaloba neskôr vyčíslila nevyplatené vklady ako stratu na 14 miliárd korún, čo je asi 398 miliónov eur. Firmy spájalo niekoľko mien, ktoré sa neskôr medializovali. Azda najvýznamnejším bol Jozef Marhuľa, ktorý si príchodom demokracie zmenil meno na Jozef Majský. Je až pozoruhodné koľko vplyvných ľudí sa okolo neho obtrelo, či už bývalý prezidenti, premiéri, modelky. V 90 rokoch nebolo spoločenskej akcie, kde by Jozef M. vo svojom smokingu nerozdávam úsmevy.

Marhuľa nestál pri týchto spoločnostiach od začiatku, ale podľa vyjadrení Špeciálneho súdu bol zodpovedný za vytunelovanie pohľadávok a majetku nebankoviek v hodnote asi 450 miliónov korún. Najdôležitejší však bol z pohľadu kompetencií najväčšej pyramídy na Slovensku Vladimír Fruni, ktorý bol odsúdený na 11 rokov a šesť mesiacov. Tento dnes už zosnulý slovensky Ponzi, kúpil Horizont ešte v roku deväťdesiat sedem. Plný ideálov približne po roku v rozhovore pre Trend hovoril o tom, ako nepotrebujú bankové úvery, ako budú o chvíľu predávať 15 Hummerov ročne pre SPP a ako kupujú nehnuteľnosti, ktoré sa chystajú prenajímať. Prešlo pár rokov a jediné, čo sa Frunimu prenajímalo, bola cela v jednej zo slovenských väzníc s najvyšším stupňom ochrany.

Ďalšie mená v kauze boli Marián Šebeščák, tiež už zosnulý - bol odsúdený na 7 rokov, František Matík rovnako 11 rokov a 6 mesiacov – dnes už na slobode. Všetkým podnikateľom zároveň prepadol majetok v prospech štátu. Teda, je to asi len klišé správa komunikovaná navonok, keďže Jožko Marhuľa je dnes už len dôchodcom bez akéhokoľvek majetku. Nemôžete teda zobrať niekomu všetko, keď nemá nič. Kauza mala súdne prepieračky a bola ukončená tak, že padli záverečné reči 18. decembra 2006. Po 17 rokoch od čierneho pondelku sa nakoniec dočkali aj poškodení investori. Správca konkurznej podstaty zverejnil sumu 7,745 miliónov eur, čo predstavuje zostatok po odrátaní nákladov na samotný konkurz a odmeny pre správcu.

Čo to o Ponzim

Fráza z angličtiny „To rob Peter to pay Paul“ hovorí v doslovnom preklade „Okradni Petra, aby si zaplatil Palovi“. Dnes je táto fráza známa vďaka talianskemu prisťahovalcovi s nedokončenou univerzitou, ktorý na lodi cestou do USA prehral väčšinu úspor. Pri vylodení mal vraj vo vrecku necelé tri doláre, ale milión dolárov v nádeji, ktorú nikdy neopustil. Zlatý! Po pretĺkaní sa bostonskými reštauráciami a prácami na východnom pobreží, sa rozhodol Ponzi otvoriť menšiu kanceláriu v ktorej formou IRC (international reply coupon) objavil možnosť dostať sa k peniazom z druhej strany.

Princíp bol v tom, že ste formou poštovej známky v jednej krajiny zaplatili za poštovú odpoveď v inej krajine. Ako rodák z Talianska si uvedomoval kurzové rozdiely spôsobené povojnovou infláciou. Dokázal tak z nízkeho lacného talianskeho poštovného vyťažiť vo svoj prospech zámenou za USA známky v amerických dolároch rozdiel, ktorý predstavoval jeho zisk. Nápad bohatnúť na úkor iných, sa v Ponziho hlave objavil rýchlo po tom, ako vybral prvú skupinku peňazí.

Tej vyplatil výnosy vkladmi ďalšej skupinky. Jeho úroky boli viac sexi jak Andrea Verešová v roku 1999. Investorom totiž sľuboval výnos 50% do 45 dní a 100% do 90 dní. Asi si viete predstaviť, ako to dopadlo. Finančné úrady vedeli, že neexistuje spôsob, ktorým by dokázal niekto doručiť takúto výšku investície a Ponzimu na všetko rokmi prišli. Následne sedel vo viacerých väzeniach, deportovali ho späť do Talianska a nakoniec zomrel chudobný, sám a úplne slepý v charitatívnej nemocnici v Rio de Janeiro.

Autor článku: Matej Dobiš

TIP: Neverte podvodníkom, verte odborníkom. Odlíšite ich len na základe práce, ktorá po nich zostáva. Investovanie je beh na dlhé trate, ktorého základ nájdete v trojuholníku výnos, riziko likvidita. Investujte teda radšej menšie čiastky, pravidelne a tie väčšie si nechajte na poklesy, ktoré prídu. A oni prídu, tým si buďte istí.
????

Pozor: Ak vám niekto hovorí o garantovanom výnose 20% p.a,, neverte tomu. Ten človek buď nevie o čom hovorí, alebo len klame.
 
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách