Zverejnené: 14.06.2023

Finanční podvodníci – prvý diel


Article image

Snáď každý z nás by chcel, aby mu na účte svietila suma, po ktorej túži. Pre mnohých z nás je to iba sen, ale niektorí nezaháľajú, nesnívajú a konajú. Finančný trh bez podvodov snáď ani neexistuje. Vždy sa nájde niekto, kto chce zarábať na úkor ostatných na ich dôvere a naivite. Preto tí ostatní smrteľníci musia byť ostražití. Podvodníkom sa aj napriek ostražitosti ostatných podarí zakrývať klamstvá a podvody. Niektorí im to aj umožnia vidinou rýchleho zisku za pomerne krátky čas. Ale ako sa hovorí, lož má krátke nohy a my musíme byť pozorní.

Bernard Lawrence Madoff alias Bernie?

Bernard Madoff  sa narodil v Queensu ve štáte  New York 29. apríla 1938 v židovskej rodine emigrantov z Poľska s korenmi predkov z Rumunska a Rakúska. Jeho rodina sa dlhé roky trápila s finančnými ťažkosťami. Madoffovi rodičia sa snažili presadiť vo finančníctve, no neúspešne.

Bernie neskôr vyštudoval politické vedy na Hofstrovej univerzite na Long Islande v New Yorku. Po skončení štúdia sa začal venovať vlastnému podnikaniu a v roku 1960 založil spoločnosť Bernard L. Madoff Investment Securities - BLMIS. Bolo to obdobie vysokých výnosov akcií. Ako finančník bol až postupne rešpektovaný a jeho firma bola postupne jedným z najväčších obchodníkov na Wall Street. Z nenápadného bussinesu, ktorému rozumel len z časti sa podarilo pomocou rodiny získať svojich prvých investorov a vytvoriť si tak stabilnú klientelu.

Dokonca až takú, že ho časom prezývali finančný boh, neskôr diabol z Wall Street. Prvým jeho klientom bol rodinný priateľ Carl J. Shapiro, ktorý investoval 100-tisíc dolárov do fondu Bernieho spoločnosti. Bernard Madoff bol celé desaťročia jedným z najbohatších a  najrešpektovanejších finančníkov na Wall Street. V spoločnosti Nasdaq Stock Market, jedného z hlavných trhov cenných papierov v USA Madoff pôsobil dokonca ako predseda správnej rady, dokonca zakladateľ.

Úspešný podvod

Jeho pyramídová hra podľa Charlesa Ponziho, zlákala bežných ľudí, charity, celebrity, ale aj banky, investičné fondy a nadácie. Do jeho kariet mu hrala aj náboženská príslušnosť, v tej dobe bolo zaužívané, že židovská obec drží spolu a neklame sa. Ako sa však po desiatkach rokov ukázalo, všetky pravidla majú svojich porušovateľov.  Medzi podvedenými bankami a inštitúciami boli napríklad japonská Nomura alebo anglická investičná banka HSBC, švajčiarska BNP Paribas, klienti španielskej banky Santander či nadácie Stevena Spielberga, dokonca aj nadačné fondy najúspešnejších amerických univerzít. Zverili mu svoje peniaze v dobrej viere získať výnos z investovaných peňazí.

Všetci, čo mu verili, naďalej vkladali peniaze do jeho fondu, ale Madoff si peniaze nechával a neinvestoval. Keď bolo treba niekoho vyplatiť, robil to iba výnimočne a veľmi nerád. Dokázal investorom vysvetliť, že pokiaľ ich peniaze zarábajú, je hlúposť ich vyberať. Ak však stále investície s výnosmi chceli vybrať, povedal im, že im ich dá, ale nech sa už nevracajú spať, pretože on na takých ľudí nemá čas. Vtedy dokázalo vycúvať mnoho ľudí a nechať peniaze naďalej v BLMIS.

Podvod Bernieho Madoffa sa odohral na Wall Street a celý jeho plán sa zakladal v založení vlastného hedgového fondu s umelo vygenerovaním profitom. Tvrdil, že investované prostriedky reinvestuje do blue-chip akcií, ktoré sú známe nízkym, no veľmi stabilným zhodnotením, keďže ide o akcie známych a vysoko kvalitných spoločností, ktoré sú lídrami vo svojom odvetví.  

Keďže si takmer nikto nedovolil z fondov vybrať svoje peniaze, mohol podvod fungovať niekoľko rokov bez toho, aby javil prvky pyramídovej hry. Klienti dostávali informácie o svojom obchodovaní zásadne v papierovej forme, nakoľko nikdy im nebol umožnený online prístup do svojich vlastných účtov. Výpisy síce nevyzerali ako mali, no nikomu to nevadilo, keďže operácie vyzerali vierohodne a výnos bol stále kladný a zaujímavý.

Dlho sa mu darilo, ale všetkému je koniec

Harry Markopolos finančný analytik bol prvý, ktorý v roku 1999 verejne priznal podozrenie, že nie je možné dosiahnuť také vysoké zisky a toľko rokov po sebe bez jediného výrazného prepadu. Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) sa vyjadrila k jeho podozreniu, že ide o pokus pošpiniť jeho dobré meno. Tieto podozrenia SEC ignorovala aj v rokoch 2000, 2001, 2005 a 2007. Až veľká hospodárska kríza v roku 2008 odhalila nedostatky celej jeho schémy a Madoffov plán krachol. Po krachu finančného trhu a zbankrotovaní bánk Lehman Brothers a Bear Stearns investori začali hromadne vyberať svoje peniaze aj z Madoffových fondov. Bolo to viac ako 7 miliárd dolárov.

Madoff márne hľadal nových investorov, každý bol vzhľadom na krízu ostražitý a nedôvera na finančnom trhu rástla, čo spôsobovalo, že výbery sa stále zvyšovali. Madoff si pred krachom svojej firmy ešte stihol požičať 250 miliónov dolárov od Carla J. Shapira, jedného z jeho prvých investorov.

Počet oklamaných a podvedených klientov sa vyšplhal na neuveriteľných 38 000. Pyramídovou hrou Madoff spreneveril 65 miliárd amerických dolárov. Americké ministerstvo spravodlivosti zahrnulo poškodených klientov do odškodňovacieho fondu. Ani jeden z podvodníkov sa s Mandoffom nedá porovnať v rozsahu, dĺžke trvania či stupňa podvodu klientov, ako sa o ňom vyjadril sudca. Súd finančného podvodníka odsúdil 29. júna 2009 za spreneveru ku 150 rokov väzenia a ako 82 ročný zomrel 14. apríla 2021 vo väzení prirodzenou smrťou.
 
Náš TIP: Neverte nikomu, kto v kombinácii s investovaním opomenie aj negatívne výnosy. Na finančných trhoch sú prepady bežné a ten kto o nich vie, dokáže konať tak, aby z toho profitoval. Sociálne siete sú dnes plné ľudí bez vzdelania, ktorí sľubujú niečo, čomu vôbec nerozumejú. Investovanie je pre každého, kto má snahu mu porozumieť, nie však pre niekoho, kto mu nerozumie. Buďte preto opatrní a ako sa hovorí, nie všetko čo sa blyští, je zlato.


Autor článku: Iveta Hudáková

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách