Zverejnené: 14.09.2018

Kedy dôjde k zvýšeniu sadzieb


Article image

S rastúcimi špekuláciami o budúcom nasledovníkovi Maria Draghiho sa hovorí aj o možných zmenách v monetárnej politike ECB. Dôjde v dohľadnej dobe k zvýšeniu sadzieb?

Andrea Iannelli, investičný riaditeľ Fidelity International

S blížiacim sa koncom funkčného obdobia Maria Draghiho vo vedení ECB v októbri 2019 bude téma jeho možného nasledovníka hrať v úvahách investorov čoraz väčšiu úlohu. V súčasnosti nemožno hovoriť o jasnom favoritovi. “Tradícia” striedania šéfov ECB, raz zo severnej a potom z južnej Európy, nie je nikde zakotvená. Bude to podľa nás skôr o kvalitách daného kandidáta. 
 
Donedávna sa veľké šance pripisovali prezidentovi nemeckej Bundesbanky Jensovi Weidmanovi. Táto hypotéza však dostala vážne trhliny po tom, čo sa začalo špekulovať, že pre nemeckú vládu by mala väčší význam pozícia šéfa Európskej komisie. Angela Merkelová by chcela mať na tomto poste Nemca pravdepodobne viac ako vo vedení ECB. Dôležitosť funkcie predsedu Európskej komisie sa ukázala nedávno pri rokovaniach Jeana Clauda Junkera s Donaldom Trumpom. Nemecko má pri obchodných treniciach s USA v stávke príliš veľa. 

Medzi ďalšími kandidátmi na šéfa ECB je Benoit Coure. Tohto súčasného francúzskeho člena predsedníctva banky pokladajú mnohí za silného kandidáta. Má podporu aj vnútri ECB. Nedávno sa napríklad zviditeľnil svojim vystúpením v médiách, keď zdôrazňoval svoj “jastrabí” postoj k monetárnej politike a podporou pre skoré odstránenie monetárnych stimulov. 

Tieto postoje však treba brať s rezervou. Politika ECB sa bude odvíjať v prvom rade od makroekonomických ukazovateľov. 

Minulosť nás naučila, že hlavnou úlohou prezidenta ECB, ako aj iných centrálnych bank, je pri hľadaní a dosahovaní konsenzu pri hlasovaniach predsedníctva banky. Výsledkom je zmiernenie extrémnych názorov a prejavov jednotlivých členov smerom k jednému umiernenému stanovisku. Prezident ECB navyše koná v mene centrálnej banky a celej eurozóny, nie v záujme jednej krajiny. Je to teda opäť o hľadaní spoločného a väčšinového názoru. 

Očakávame, že monetárna politika sa bude so zlepšujúcim sa ekonomickým prostredím ďalej utesňovať. Eurozóna pokračuje vo svojom zotavovaní, hoci stále vidíme len slabé náznaky inflačných tlakov. ECB sa na rozdiel od amerického Fedu zameriava výhradne na infláciu. Pri znižovaní monetárnej podpory bude preto ECB postupovať len veľmi postupne a opatrne. 

Trh v súčasnosti počíta so zvýšením sadzieb v septembri budúceho roku o sedem bázických bodov. Európski investori a sporitelia tak nebudú pri hľadaní výnosov naďalej uspokojení. Úspory a vklady budú totiž ešte dlhý čas prinášať len veľmi malý výnos.  

Profitovať v tomto prostredí budú európske dlhopisy s investičným ratingom, ktoré ponúkajú atraktívnu kombináciu rizika a výnosu investorom hľadajúcim relevantné alternatívy k držaniu hotovosti. 

Hoci volatilita zostáva pre rastúcu politickú neistotu v eurozóne a mimo nej naďalej zvýšená, makroekonomické a firemné fundamenty sú dobré. Európske podniky mierne navyšujú svoje zadlženie, čo je priaznivý jav pre investorov do dlhopisov. A hoci sa nákupy dlhopisov zo strany ECB do konca tohto roka úplne zastavia, centrálna banka bude na trhu naďalej citeľne prítomná prostredníctvom reinvestícií maturujúcich dlhopisov. Bude tak naďalej poskytovať trhu podporu. 
 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách