Zverejnené: 16.10.2018

Mesačný dlhopisový výhľad


Article image

Situácia v Taliansku naďalej zamestnáva investorov. Investičný riaditeľ spoločnosti Fidelity International, Andrea Iannelli, vysvetľuje, ako to môže ovplyvniť ďalšie trhy.

Európa

Taliansko zostáva naďalej v centre pozornosti investorov a dôsledky toho uvidíme na trhoch prinajmenšom ešte v ďalšom štvrťroku. Dráma týkajúca sa talianskeho rozpočtového deficitu zamestnáva všetkých záujemcov o talianske štátne dlhopisy. Ich výnosy sa opäť zvýšili a volatilita vzrástla. No myslíme si, že riziko preliatia nákazy na trhy korporátnych dlhopisov je nízke. 

Spready európskych investičných dlhopisov sa v septembri paradoxne zúžili o 5 bázických bodov. Ide teda o opačný pohyb ako pri talianskych aktívach. Sme konfrontovaní s robustným výkonom, ktorý je v kontraste s talianskou búrkou. Naznačuje, že otrasy, ktoré sme videli v predchádzajúcej časti roka, urobili európske aktíva menej zraniteľné voči pohybom talianskych dlhopisov. 

Celkové výnosy portfólií však nie sú voči vládnym dlhopisom imúnne. Globálne investičné dlhopisy sú totiž v celkovom koši zastúpené relatívne málo, takže napriek všetkému tu uvidíme istú volatilitu naviazanú na vývoj v Taliansku. K citeľnému preceneniu aktív európskych investičných dlhopisov už došlo, takže teraz sa, napríklad v porovnaní s americkými dlhopismi, javia pomerne lacné. 

Prebytok ponuky na trhu už máme pravdepodobne za sebou. Technický pohľad na trh to tak do istej miery zjednodušuje. Relatívna stabilita a lacné valuácie nabádajú k pozitívnemu prístupu. 

USA

Makroekonomický a korporátny výhľad v USA tamojším dlhopisom s investičným ratingom naďalej praje. No i tak tu je podľa nášho názoru niekoľko nášľapných mín. 

Dobré hospodárske výsledky amerických firiem, ktoré podporili rizikový sentiment v treťom štvrťroku, sa pravdepodobne utlmia. Globálne indikátory, ako napríklad export z Južnej Kórey, naznačujú spomalenie rastu ziskov pod očakávanú hranicu desiatich percent (EPS) v roku 2019.

Na horizonte sa teda črtá sklamanie, ktoré ešte len musí byť zahrnuté do trhových cien. Dôjde k tomu navyše v čase, keď náklady na kapitál pokračujú v raste, čo je pre zadlžené podniky nepríjemný fakt a treba zohľadniť i to, že k tomu dôjde po masívnej vlne fúzií a akvizícií, ktorú sme videli minulý rok. 

Ďalším nepríjemným faktom je, že pozícia nadhodnoty amerických investičných dlhopisov voči tým európskym sa stráca. 

Veľká Británia

Britská libra začala po stabilnom lete v septembri opäť klesať. Keďže niektoré z nepriaznivých faktorov pre libru vymizli, britské dlhopisy viac-menej kopírujú vývoj tých európskych. 

V porovnaní s európskymi investičnými dlhopismi však tie britské čelia riziku tvrdého brexitu. Rokovania síce pokračujú, no doteraz bez zjavného progresu. Riziko negatívneho vývoja, teda nepríjemných dôsledkov tvrdého brexitu na ekonomiku, preto rastie. 
Pre britské aktíva sa tak pravdepodobne skončilo obdobie relatívneho pokoja z leta a budú čeliť ďalším rizikám. Je teda možné, že spready britských dlhopisov v nasledujúcich mesiacoch vzrastú. 

Ázia

Ázijské investičné dlhopisy denominované v dolároch boli doteraz voči volatilite relatívne imúnne. Dôvodom bola podpora zo strany lokálnych kupujúcich, ktorí chceli zvýšiť svoju expozíciu v prospech kvalitných dolárových aktív. 

Protivietor, ktorý vyvoláva obchodná vojna a zhoršujúca sa situácia na rozvíjajúcich sa trhoch, do istej miery kompenzuje podporná politika Číny, ktorá zlepšuje lokálny sentiment. Tento trend bude pravdepodobne pokračovať. Sme preto pri týchto aktívach optimistickí. 


Prehľad dlhopisov dostupných na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách