Zverejnené: 01.01.2022

Mýtus alebo skutočnosť – existuje IV. pilier?


Article image

Mýtus alebo skutočnosť – existuje IV. pilier?

Zlaté pravidlo bankovníctva hovorí o tom, že horšie ako sa nedožiť dôchodku je dožiť sa a nemať nič našetrené. Príjmy, na ktoré sme boli zvyknutí a mali vďaka nim nastavenú réžiu budú v penzii polovičné, možno tretinové. Analytici upozorňujú na fakt, že zatiaľ čo v roku 2006 pracovalo na jedného dôchodcu 5,7 pracujúcich, v roku 2050 to nebudú ani len dvaja. To, aká bude naša finančná situácia na dôchodku a z čoho bude pozostávať naša renta nechal štát na nás.

Čím dlhšie budeme sporenie na dôchodok odkladať o to väčšia bude suma, ktorá bude z nášho účtu odchádzať, keď sa rozhodneme začať. Zdravú finančnú situáciu si vieme zabezpečiť už teraz a poraziť tak prognózy, ktoré nás upozorňujú na to, že dôchodok z povinného systému nám nebude stačiť. Štvrtý pilier je teda synonymom pre dôstojný dôchodok, ktorému na dôležitosti neuberá ani fakt, že jeho existencia nie je nikde definovaná.

Sporiť si môžeme viacerými spôsobmi, rôznymi sumami, pravidelne aj príležitostne. Odkladať do prasiatka je tiež možnosť, no na to, aby peniaze nespali, či dokonca nestrácali na hodnote už naše prasiatko stačiť nebude. Čokoľvek, čo sme si minulý rok kúpili je dnes drahšie a všetko čo sa po ceste z práce chystáte nakúpiť na večeru, bude presne o rok tiež drahšie. Potrebujeme teda peniaze zhromažďovať na inom mieste, niekde kde pracujú, zveriť ich odborníkom a prispievať pravidelne - aj keď v menších sumách. Pri dlhodobom investovaní sporiteľ spravidla dosiahne vyššie výnosy. Dôležité je zvoliť si dĺžku našej investície, tá je v prípade mladého človeka niekoľko desiatok rokov, typ investície teda môže byť rizikovejší no každým rokom by mal vyváženejší. Ako teda na to?

Investovanie, investovanie a investovanie – len to je cesta ako si vytvoriť rezervu, slušnú rentu na dôchodku či dovolenku v exotike. Peniaze pri tak vysokej inflácii musia pracovať a dosiahnuť zhodnotenie, vďaka ktorému budeme mať pocit, že na to nie sme samy. Sporiť je náročnejšie ako splácať, splácať totiž musíme, investovať môžeme a to je rozdiel. Život prináša rôzne situácie kde príjemné chvíle striedajú náročnejšie obdobia, no aj počas tých by sme nemali meniť veci ktoré máme nastavené už dlhšie.

Ak ste si popri čítaní uvedomili potrebu vytvárania si ďalšieho príjmu na dôchodku, odporúčame vydať sa cestou ETF fondov a podielových fondov. Tie sú najznámejším nástrojom dlhodobého kolektívneho investovania. Podstata investovania je v tom, že prostredníctvom správcovských spoločností sporiteľ investuje svoje peniaze do rôznych vybraných fondov. Rozkladá tak svoje riziko – diverzifikuje, no zároveň necháva na profesionáloch maximalizovanie svojho zisku.
 
Prepočítajte si z akej sumy by ste chceli na dôchodku žiť.  Vďaka konkrétnym riešeniam v našej
kalkulačke to zistíte za pár sekúnd. Po zadaní vstupného veku a výšky Vášho príjmu je potrebné označiť či ste účastníkom v druhom, či treťom pilieri. Konzervatívny investor musí rátať s nižším zhodnotením ako v prípade investora ochotného prijať vyššiu mieru rizika. My sme však mysleli na všetkých a preto je výška zhodnotenia, ktoré zadáte na vás.
 
Tip od nás: Peniaze na dôchodok sú peniazmi na dôchodok! Nie sú určené na nové auto, alebo zatekajúcu strechu, nastavte sa tak, že k týmto peniazom nebudete mať jednoduchý prístup a užijete si ich v období na to určenom.





Autor článku Matej Dobiš


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách