Zverejnené: 12.05.2022

Na čo si dať pozor pri hypotéke?


Article image

Na čo si dávať pozor pri výbere hypotéky 

Jedným z najčastejších problémov, s ktorým sa žiadatelia o hypotéku potrebujú poradiť, je dĺžka fixácie a s ňou spojená výška úrokovej sadzby. Fixovať úrok si je možné na 1, 2, 3, 5 alebo 10 rokov. Záleží od výberu banky.

Je dôležité prihliadať aj na to, aké podmienky musí žiadateľ spĺňať počas celej doby splatnosti hypotéky. Zvýhodnený úrok môže byť totiž naviazaný na vedenie iných produktov v banke – napr. bežný účet, zasielanie príjmu, či poistenie úveru alebo iné podmienky, napr. minimálna splatnosť hypotéky a pod.

Bezplatné mimoriadné splátky

Sú banky, ktoré totiž umožňujú mimoriadnu splátku iba pri výročí fixácie, tzn. ak je fixácia úroku na 5 rokov, tak je možné takúto splátku urobiť iba raz za päť rokov. Ak ju klient urobí napríklad po dvoch či troch rokoch, tak jedine s poplatkom 1 % z výšky mimoriadnej splátky. Niektoré banky, ktoré umožňujú mimoriadne splátky robiť aj mimo výročia fixácie, najčastejšie do 20% istiny celkovo žiadanej hypotéky, alebo do 20% aktuálneho zostatku hypotéky.
 

Dokladovanie účelu použitia finančných prostriedkov z hypotéky

Ak riešite hypotéku na výstavbu či rekonštrukciu nehnuteľnosti, pri výbere banky by ste mali byť opatrný aj vzhľadom na potreby dokladovania účelu použitia finančných prostriedkov z hypotéky. Sú totiž banky, ktoré vyžadujú len čestné prehlásenie o tom, že ste peniaze použili výlučne na nehnuteľnosť a preukážete sa len fotkami vykonaných prác, prípadne si napíšete orientačný rozpočet, čo Vás to všetko stálo. No a potom sú banky, ktorým musíte všetko do posledného eura zdokladovať riadne bločkami či faktúrami.

V prípade riešenia výstavby nehnuteľnosti je potrebné si vopred overiť, či banka dokáže poskytnúť peniaze z hypotéky rýchlo hneď po potvrdení návrhu na vklad záložného práva do katastra aj v prípade, že rozostavaný dom ešte nie je evidovaný na liste vlastníctva, alebo musí byť najskôr táto stavba zapísaná a až potom Vám banka poskytne peniaze – takto sa Vám môže čerpanie hypotéky presunúť pokojne aj o dva mesiace.

Forma splácania hypotéky

Dávajte pozor aj pri rozhodovaní sa, akou formou budete Vašu hypotéku splácať – či anuitnými splátkami (tzn. každý mesiac rovnaká splátka počas celej doby splatnosti za predpokladu nemenenia úroku), alebo progresívnym splácaním (tzn. pri poskytnutí hypotéky je splátka nižšia a postupne narastá o presné percentá a v bankou stanovených termínoch). Odporúčam anuitné splácanie, nakoľko časť istiny v anuitnej splátke je vyššia ako časť istiny v splátke progresívnej, čo v konečnom dôsledku robí anuitnú splátku o veľa výhodnejšiu, pretože sa rýchlejšie spláca istina a teda žiadateľ má podstatne nižšie náklady na preplatenie hypotéky.

Zmeny týkajúce sa založenej nehnuteľnosti

Keď už hypotéku splácate, nezabúdajte na to, že akúkoľvek zmenu založenej nehnuteľnosti je potrebné banke ohlásiť, prípadne si vyžiadať súhlas od banky k tomu, či je možné istú zmenu vykonať. Napr. takémuto ohláseniu vo väčšine bánk podlieha aj to, ak svoju nehnuteľnosť chcete prenajať tretej osobe.

Naša Hypotekárna kalkulačka vám online vypočíta mesačnú splátku, ako aj celkové preplatenie na úrokoch. 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách