Zverejnené: 19.04.2017

Po Brexite prišiel multibiliónový kolaps


Article image

Ešte 23. júna, v deň konania britského referenda o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, to na akciových trhoch vyzeralo ako v ktorýkoľvek iný deň. Burzy v USA boli poslednými, na ktorých bolo možné obchodovať pred oznámením oficiálnych výsledkov. Hodnota najsledovanejšieho akciového benchmarku – indexu S&P 500 – vzrástla o 1,3 % a objem obchodov bol vyšší ako v predchádzajúci deň. Takáto kombinácia – nárast indexu pri vyššom objeme uzavretých obchodov – je spravidla interpretovaná ako vyjadrenie dôvery investorov v to, že v strednodobom horizonte pôjdu ceny akcií ešte vyššie.

Stačilo však len pár hodín, aby investori pochopili, ako sa mýlili.

Počas dvoch dní po oznámení výsledku referenda vymazal index S&P 500 (a aj tradičný index Dow Jones Industrials) všetky zisky, ktoré sa mu podarilo získať za viac ako tri mesiace. Americké trhy neboli v prudkom prepade osamotené: počas dvoch obchodných dní klesla podľa prepočtov spoločnosti S&P Dow Jones Indices hodnota verejne obchodovateľných akcií na svetových burzách o dva bilióny dolárov (t. j. 2 000 000 000 000 USD). Podľa historických údajov to bola najvyššia strata, o akú kedy prišli investori na svetových burzách počas dvoch po sebe idúcich dní.

Uvedené číslo je astronomické a korektné je aj tvrdenie, že ide o historicky najvyššiu sumu. Je to však čiastočne ilúzia. To, čo akciové trhy predviedli v reakcii na Brexit, zďaleka nebolo to najhoršie, čo investori v minulosti zažili. Optický klam je spôsobený bezprecedentnými zásahmi centrálnych bánk, ktoré v posledných rokoch pod nálepkou tzv. kvantitatívneho uvoľňovania „napumpovali“ finančné trhy miliardami dolárov (a eur, jenov atď.). Na trhoch tak „obieha“ podstatne viac peňazí ako v minulosti. Výkyv, ktorý by v minulosti nevzrušil ani pesimistu, tak v súčasnosti naberá nebývalé rozmery (rozumej, po prepočte na doláre).

Na konci júna však môžu mať investori pocit, že prežili menší kolaps. Postbrexitový pokles indexu španielskej burzy IBEX 35 o 13,8 % počas dvoch dní bol najhorší od roku 1987. V prípade francúzskeho indexu CAC 40 bol pokles o 10,64 % tretí najhorší. No to je všetko. Hlavné burzové indexy vo Veľkej Británii (FTSE 100) a v Nemecku (DAX) prekonali za posledných 30 rokov podstatne horšie výkyvy, tie posledné sa svojím rozsahom nedostali ani len do desiatky najväčších.

Podčiarknuté a sčítané: prepadať panike by bola chyba. O rozhodnutí britských voličov vystúpiť z EÚ si každý môžeme myslieť svoje, no toto nie je repríza globálnej krízy. Svetový finančný systém neskolaboval, len v krátkom čase strávil nečakanú informáciu.

 

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách