Zverejnené: 05.08.2019

Podnájom alebo hypotéka na vlastné bývanie?


Article image

V súčasnej dobe  si najčastejšie berú hypotéky mladí ľudia, ktorí predtým platili nájom a po čase sa  rozhodli sa splácať vlastné bývanie. Vyberajú si prevažne dostupnejšie panelákové byty alebo menšie novostavby. Sú aj mladé páry, ktorých príjem nepostačuje na schválenie hypotekárneho úveru a musia platiť prenájom. Ceny za prenájom sa odlišujú podľa lokality, hodnoty nehnuteľnosti a od možností na prácu. To platí aj pre kúpnu cenu bytu či domu.

Pri podnájme človek platí všetky peniaze majiteľovi bytu, pri úvere hneď investuje do vlastnej nehnuteľnosti, ktorú môže neskôr aj speňažiť. Na strane druhej vlastniť nehnuteľnosť nesie so sebou aj mnohé náklady a povinnosti ako nájom a splátky úveru. S vlastníctvom nehnuteľnosti sú spojené aj ďalšie výdavky (oprav, rekonštrukcia a pod.), kým pri podnájme nie.

Ak človek zvažuje hypotéku, musí rozmýšľať aj nad tým, či ju bude vládať splácať aj v budúcnosti. Aby si zaistil stabilnú výšku výdavkov, je dôležité si všímať nielen úrokovú sadzbu, ale aj poplatky a fixáciu na konkrétne obdobie.

Nedostatok nehnuteľností na prenájom vedie k tomu, že priemerná výška nájmu je na Slovensku stále pomerne vysoká. Priemerná výška podnájmu napríklad v Bratislave je 850 € mesačne (výška podnájmu sa odvíja aj od lokality a veľkosti prenajatého bytu či domu). Pri takejto vysokej sume veľa ľudí, pochopiteľne, uvažuje skôr o tom, že si zoberie hypotéku a začne splácať vlastné bývanie.

Podnájom a jeho výhody

  • Bývanie v podnájme nevyžaduje dlhodobý záväzok.
  • ideálna voľba pre tých, ktorých práca vyžaduje časté zmeny miesta
  • Máte možnosť bývať aj v takej lokalite, v ktorej by ste si nemohli dovoliť kúpiť nehnuteľnosť.
  • Ste zodpovedný len za veci, ktoré sa nachádzajú len v byte

Podnájom a jeho nevýhody

  • Ste limitovaní pravidlami v nájomnej zmluve, ktoré vás môžu obmedzovať, najmä v spôsobe užívania bytu
  • V byte nemôžete robiť zmeny bez vedomia vlastníka
  • Návratnosť vašej investície, ako podnájomníka, je nulová, a tak prispievate na hypotéku vlastníkovi
  • Nájomné zmluvy sú väčšinou vyhotovované na dobu jedného roka, a teda neexistuje garancia, že ak by mal vlastník bytu iné plány, vaša nájomná zmluva bude predĺžená

Výhody kúpy nehnuteľnosti

  • Hodnota nehnuteľnosti by mala časom stúpať a mala by vám v budúcnosti priniesť zisk
  • Možnosť zariaďovať a prerábať nehnuteľnosť podľa vlastných predstáv
  • Možnosť kúpiť nehnuteľnosť za účelom prenájmu, príjem z neho vám pomôže pokryť náklady na hypotéku

Nevýhody kúpy nehnuteľnosti

  • Vlastníctvo bytu alebo domu so sebou prináša aj veľkú dávku finančnej zodpovednosti vrátane udržiavania nehnuteľnosti v dobrom stave
  • Za predaj nehnuteľnosti so ziskom ručí vlastník, ktorý však nemôže ovplyvniť ekonomickou situáciou na trhu.

Faktom zostáva, že nikto presne nedokáže predpovedať budúcnosť. Ak ste v štádiu rozhodovania sa medzi prenájom alebo hypotékou, vyberte si vždy tú možnosť, ktorá najlepšie vyhovuje vašim osobným alebo rodinným potrebám.

V prípade, že si nie ste istí, či je investícia do nehnuteľnosti pre vás tou pravou, neváhajte sa na nás obrátiť. Radi vám s týmto krokom poradíme a navrhneme čo najfunkčnejšie riešenie.

 

Porovnanie hypoték všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách