Zverejnené: 08.01.2018

Poistenie je len proti nepriaznivým udalostiam. Skutočne?


Article image

Poistiť sa možno len proti nepriaznivým udalostiam. Zamestnanie je najväčšia istota. Schopnosť sporiť závisí od toho, čo ostane po zaplatení všetkých účtov. Súhlasíte? Ak áno, naleteli ste niektorým mýtom o peniazoch, ktoré síce nemajú konkrétneho autora, v hlavách ľudí sú však rozšírené.

Jedným z dôvodov ich rozšírenosti je fakt, že nad nimi veľmi nerozmýšľame. Načo aj, keď zmysel dávajú už na prvé počutie?

Poistenie proti všetkým katastrofám

Poistky sú špecifické finančné produkty. Dávate do nich peniaze a dúfate, že na nich nikdy nezarobíte. Poisťujete sa totiž proti udalostiam, ktoré sa síce stávajú, no nik by nechcel, aby sa stali práve jemu. Smrť, úraz, vyhorený byt... Ak myslíme na to, ako sa pred takýmito rizikami chrániť, má to svoje opodstatnenie.

No život nie je len séria nešťastných udalostí, prináša aj pozitíva. „Proti“ nim však už býva poistený len málokto. Mierny zmätok v hlave by teraz bol namieste. Ako je možné poistiť sa „proti“ dobrým veciam v živote?

Zjednodušená odpoveď: Tak, že sa spoľahneme na to, že niektoré veci vyjdú, ako majú. Že finančné trhy budú síce aj v budúcnosti nepredvídateľným mechanizmom, no v dlhodobom horizonte ostanú efektívnym spojencom pri zhodnocovaní vašich úspor. Že keď si v mladom veku začnete tvoriť úspory na dôchodok, neskorší životný štandard v starobe nebude nedôstojný. Má to len jediný háčik. Na to, aby ste mohli mať „poistené“ dobré veci v živote, nemôžete minúť všetky finančné zdroje na poistenie proti katastrofickým scenárom.

Čo zostane po zaplatení účtov

Koľko dokážete mesačne dať „bokom“? Ak máte na jazyku konkrétnu sumu, pribrzdite. Ako ste sa k nej dopracovali? Pravdepodobne ste si predstavili, koľko vám na konci mesiaca ostane z predchádzajúcej výplaty. Ako inak?

Napríklad tak, že výpočet zmeníte. To, koľko ušetríte, nebude závisieť od sumy, ktorú sa vám nepodarilo minúť. Otočíte postupnosť krokov: ako prvé dáte bokom sumu, ktorú si chcete pravidelne sporiť, a míňať budete len to, čo vám ostane. Ak si napríklad budete chcieť začať sporiť na prilepšenie k budúcemu dôchodku, predstavte si, že z výplaty najskôr zaplatíte svojmu budúcemu ja (tomu, ktoré bude vaše dnešné úspory míňať), a až to, čo ostane, budú peniaze určené na bežné výdavky.

Výhodou tohto prístupu je, že núti k prehodnoteniu výdavkových priorít. Väčšina ľudí nemá problém minúť každý mesiac takmer všetko, čo zarobia, no často si ani neuvedomujú, akými kanálmi ich peniaze opúšťajú. S novým spôsobom tvorby úspor budú nútení niektoré predchádzajúce výdavky obmedziť. Dobrá správa:
takéto obmedzenie si niekedy ani nevšimnú.

„Zamestnanie, to je moja istota.“

Máte zamestnanie, vďaka ktorému máte každý mesiac istý príjem? Mnoho ľudí áno. Istota príjmu dáva odvahu kupovať tovar na splátky alebo žiadať banku o úver. Na tom ešte nie nič zlé. Problém je však inde – v samotnom predpoklade.

Istota pravidelného príjmu je v mnohých prípadoch ilúziou. Platí to bez ohľadu na to, či je zamestnávateľom súkromná firma alebo štátna organizácia. Všade môže prísť k zmenám, ktoré budú znamenať stratu zamestnania. Uvedomenie si závislosti od jediného zdroja príjmov znamená aj uvedomenie si vlastnej finančnej zraniteľnosti.

Predchádzajúce riadky nehovoria o tom, že každý zamestnanec s jediným zdrojom príjmu by mal začať hneď uvažovať nad podnikaním. Alebo nad druhým zamestnaním. Vyrovnanie sa s rizikom závislosti od jediného zdroja príjmu môže mať aj podobu dostatočne veľkej finančnej rezervy, ktorá zmierni absenciu výplatnej pásky.

 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách