HC


Zverejnené: 06.12.2018

Poznáte najväčšie riziká SMS pôžičiek? Na tieto veci pozor


Article image

SMS pôžičky ponúkajú rýchle vyplatenie malej sumy na kratšie časové obdobie bez toho, aby sa niečo overovalo. Treba dobre zvážiť od koho si požičiavate a hlavne, ak si požičiavate prvý krát.  Môžete sa ľahko nechať zlákať prvou ponukou, ktorá pre vás nebude výhodná a môžete sa tak dostať do problémov.

Čo je to SMS pôžička?

SMS pôžička je produkt, ktorý ponúka rýchle získanie menšieho objemu finančných prostriedkov na kratšie časové obdobie. Nie je potrebné dokladovať príjem, účel použitia finančných prostriedkov, neskúma sa  ani zápis v registri neplatičov. Z toho vyplýva, že na bonite klienta poskytovateľom telefonickej pôžičky vôbec nezáleží.
Pre získanie SMS pôžičky stačí splniť podmienku minimálneho veku žiadateľa 18 rokov s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky. Za pôžičku neplatíte vopred žiadne poplatky. Po schválení pôžičky zo strany veriteľa sa finančné prostriedky posielajú na bankový účet, na ktorý budú pripísané štandardne do 24 hodín od ich odoslania.

Preveriť si poskytovateľa pôžičky

Skôr ako sa rozhodnete pre SMS pôžičku, zistite si o poskytovateľovi čo najviac informácií, akú má poskytovateľ históriu, koľko má zákazníkov a ako boli s pôžičkou a jej vybavením spokojní. Záujemca o SMS pôžičku má možnosť pozrieť sa  do obchodného registra, či je poskytovateľ členom  asociácie.

Dôkladne si prečítať zmluvu

Skôr ako podpíšete zmluvu, veľmi podrobne si ju preštudujte. Zmluva by mala byť stručná a výstižná a musia  byť v nej vypísané jednoznačne poplatky, akou formou sa peniaze vyplatia, sankčné poplatky pri omeškaní splácania. Pozor si treba dať aj na odseky písané malým písmom, nakoľko práve tam sú vo väčšine prípadov uvádzané informácie, čo sa stane, keď pôžičku nebudete splácať.

Výška sankcií

Každý by sa pri dojednávaní pôžičky mal zamerať na poplatky a úroky. Vopred sa pýtať, aké budú sankčné poplatky, ak nebudete schopný splácať pôžičku, aké sankcie zo zmluvy vyplývajú, ich výšku a kedy si ju môže poskytovateľ naúčtovať.

Zistiť si poplatky týkajúce sa pôžičky

Z ponuky, ktorú vám poskytovateľ predloží, musí byť jasné, aké sú poplatky, ktoré sú s pôžičkou spojené, doba splácania a RPMN. V žiadnom prípade neplatí rovnica nízky úrok - lacná pôžička. Najlepším ukazovateľom pôžičky je RPMN, ktoré vám odhalí okrem úroku aj všetky poplatky a náklady spojené s pôžičkou. 

Pozor na vlastnícke práva k nehnuteľnosti

U niektorých poskytovateľov môžete v zmluve o pôžičke nájsť pojem "spätný leasing nehnuteľnosti". To znamená, že v rámci úveru prevedú poskytovatelia vašu nehnuteľnosť na seba a v prípade, že nebudete splácať alebo nesplatíte úver, môže vás poskytovateľ z nehnuteľnosti vysťahovať a stratíte právo na spätné odkúpenie.
 

Porovnanie pôžičiek všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách