Zverejnené: 04.10.2019

Prečo je finančná rezerva veľmi dôležitá?


Article image

Väčšina slovenských domácností žije s minimálnou finančnou rezervou, alebo žiadnou. Život od výplaty k výplate bez možnosti vytvoriť si finančnú rezervu. Príde nečakaná životná situácia ako choroba, úraz, strata práce,  a nastane problém.  Ľudia vtedy siahajú pôžičku a zadlžujú sa.

Šesťnásobok mesačného príjmu – taká by mala byť optimálna výška finančnej rezervy, ktorú by mal mať vytvorenú každý. Vytvárať by ste ju mali pravidelne a v prípade, že na ňu musíte siahnuť, chýbajúce financie doplniť hneď, ako je to len možné.

Veľmi dôležité je začať si sporiť čím skôr aj keď po malých čiastkach, ale pravidelne. Tvorba železnej rezervy by mala mesačne predstavovať aspoň 10% z výšky príjmov.  Sporenie, alebo rezerva by mala byť práve prvou položkou, ktorú si z výplaty zaplatíte.

Pravidelný prehľad príjmov a výdajov

Veľa ľudí ani nevie, koľko a kde mesačne míňa. A práve tu nastáva prvý krok k vytvoreniu rezervy, kedy si treba urobiť poriadok vo svojich financiách. Zapisujte si svoje výdaje za inkaso, telefón, stravu, vzdelanie, zábavu,  poistenie a pod. Prídete na to, že niektoré výdavky sa dajú obmedziť a zvyšné financie potom môžete použiť na tvorbu rezervy.   

Stanovte si denný limit na bežné výdavky, napríklad 20 €. Môže sa stať, že jeden deň miniete 25 €, tak potom ďalší deň sa pokúste minúť iba 15 €.

Finančná rezerva

Šetrenie nenechávajte na koniec mesiaca, kedy väčšinou neostávajú na účte žiadne peniaze. Nastavte si trvalý príkaz deň po výplate a sporenie na rezervu pokladajte za jeden z výdavkov, ktoré bežne musíte platiť. Vytvárajte ju dlhodobo, počas celého svojho pracovného života. 

Je dôležité vytvoriť si návyk sporenia a vytvárať si finančnú rezervu. Aj mimoriadne odmeny alebo príjmy sú dobrou príležitosťou, ako nárazovo zvýšiť rezervu. Nemusíte celú mimoriadneho odmenu odložiť, ale aspoň  polovicu.

Nesiahajte na finančnú rezervu, ak to nie je nutné

Finančná rezerva neslúži na nákupy do domácnosti alebo dovolenky. Je to záchranné koleso, ktoré použijete v prípade nepredvídateľných životných situácií ak ste už všetky výdaje minimalizovali a s rozpočtom vám to nevychádza, až vtedy siahnite na rezervu. Dovolenku si naplánujte dopredu a začnite na ňu šetriť zvlášť. Ak ste nútení na vytvorenú rezervu siahnuť, netreba zabudnúť ju hneď, ako dostanete ďalší príjem, doplniť.

Formy sporenia

Pri sporení je potrebné rozdeliť financie do produktov s rôznou likviditou a mať určité množstvo peňazí, ktoré sú rýchlo dostupné. Dlhodobá rezerva sú peniaze, ktoré nemusíte mať k dispozícii ihneď. Preto je vhodné ich uložiť tak, aby vám pomohli a zarábali ďalšie peniaze. Správne uloženie a zhodnotenie je dôležité.

Krátkodobé sporenie -  tu patrí napríklad dovolenka alebo kúpa nového auta.  Tu stačí sporiaci účet k bežného účtu, kde máte financie stále k dispozícií. Treba si vybrať sporiaci účet bez poplatkov za vedenie účtu a kde získavate aspoň menší výnos.

Strednodobé sporenie – ide napríklad o predčasné splatenie hypotéky alebo o sporenie na vysokú školu pre dieťa. Treba rátať s tým, že peniaze budete potrebovať až o pár rokov, teda získavate lepšie zhodnotenie, ako pri sporiacich účtoch. Ideálne je  investovania do dlhopisových alebo akciových fondov.

Dlhodobé sporenie – tu patrí napríklad dôchodok, kde sú vhodné pravidelné formy investovania, kde peniaze budete mať k dispozícii neskôr, ako pri krátkodobom alebo dlhodobom sporení.  Pri dlhodobom sporení získavate najvyššie zhodnotenie. Dlhodobé rezervy by sa mali nachádzať na miestach s atraktívnym výnosom. Ideálne sú podielové fondy nakupujúce akcie, ale aj indexové.

Ak to všetko zhrnieme, do budúcna si treba dávať pozor na zbytočnú zadlženosť a treba sa sústrediť na vytváranie efektívnych rezerv. Tie sú najúčinnejšou zbraňou, ktorá vás ochráni pred nepredvídateľnými a nepríjemnými situáciami..

Poraďte sa s odborníkom

Ak si neviete vybrať vhodné sporenie, poraďte sa s odborníkom. Naši finanční poradcovia si s vami ochotne dohodnú osobné stretnutie, na ktorom spoločne nájdete ideálne riešenie. Tiež vás informujú o všetkých plusoch a mínusoch jednotlivých sporiacich produktoch alebo podielových fondoch.

 

Porovnanie podielových fondov TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách