Zverejnené: 21.09.2023

Úmyselná pasivita? Raiffeisen zatiaľ Rusko neopúšťa


Article image
RBI pôsobí na ruskom trhu od rozpadu Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Z pohľadu objemu aktív je desiatou najväčšou bankou v Ruskej federácii. Plánuje sa oddeliť od ruského podnikania do konca roka 2023. Komentoval to šéf RBI Johann Strobl a informovala o tom agentúra Reuters. Upozornil, že z neformálneho skúmania situácie vyplýva, že skupina je v otázke predaja pokročilejšia ako v časti odčlenenia. “Myslím, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov dostaneme viac informácií, aspoň to očakávame,” – povedal šéf RBI.

RBI v Rusku pôsobí aj po vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu. ECB nalieha, aby svoje podnikanie v krajine ukončila. Banka plánuje oddelenie ruského podnikania od materskej firmy, čím by dokázala, že by vznikol nezávislý podnik s vlastnou právnou subjektivitou.

RBI je najväčšou západnou bankou pôsobiacou v Rusku. V krajine má približne 2600 firemných klientov, 4 milióny miestnych majiteľov účtov a 10.000 zamestnancov. Pomalý odchod z Ruska spôsobil, že sa RBI dostala do sporu s Európskou centrálnou bankou (ECB), ktorá nad bankou vykonáva dohľad.

Ruské podnikanie RBI v prvej polovici roka 2023 vykázalo svoj rast zisku o 9 %, v prvom kvartáli sa zisk medziročne dokonca viac ako strojnásobil. Zisk širšej skupiny v prvých šiestich mesiacoch naopak o 24 % klesol. Aj keď sa ruské podnikanie významne podieľa na zisku celej skupiny, príjmy z Ruska zostávajú zablokované v miestnej dcérskej spoločnosti kvôli sankciám uvaleným na Moskvu za jej inváziu na Ukrajinu.

Kritici západných spoločností v Rusku tvrdia, že dane odvádzané do ruského rozpočtu priamo prispievajú k vojnovému ťaženiu Moskvy. Rusko plánuje uvaliť na veľké podniky jednorazovú mimoriadnu daň, ktorá by mala priniesť 300 miliárd rubľov (takmer tri miliardy eur) a zamerať sa na nadmerné zisky. Spoločnosť Raiffeisen uviedla, že očakáva, že na dodatočnej dani zaplatí až 100 miliónov eur. Banka pôsobí na viacerých trhoch v strednej a východnej Európe, vrátane slovenského, kde prevádzkuje dve banky vrátane trhovej trojky.

Rakúski predstavitelia zintenzívňujú svoju obranu RBI v Európe a v USA a tvrdia, že sa na ňu nespravodlivo zamerala pozornosť, uviedli dva zdroje oboznámené s postojom vlády. Týmto spôsobom údajne testujú odhodlanie Západu izolovať Moskvu.

Aj keď Viedeň verejne podporuje Ukrajinu, viacerí rakúski predstavitelia pre agentúru Reuters uviedli, že sa zdráhajú úplne prerušiť desaťročia trvajúce vzťahy s Ruskom. Dôvodom sú nádeje na obnovenie vzťahov. Stiahnutie sa RBI z ruského trhu neznamená pre banku existenčnú hrozbu, ale môže znamenať „bolestivý proces“, uviedol riaditeľ rakúskeho úradu pre dohľad nad finančnými trhmi (FMA) Helmut Ettl.

Úrad pre sankcie Spojených štátov amerických začal vyšetrovanie Raiffeisen Bank International v súvislosti s jej obchodom súvisiacim s Ruskom v snahe sprísniť kontrolu nad rakúskym veriteľom, ktorý hrá kľúčovú úlohu v ruskej ekonomike. Banka uviedla, že v januári dostala žiadosť od Úradu pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) ministerstva financií USA, aby “objasnila obchod s platbami podporovanými RBI a súvisiace procesy vo svetle nedávneho vývoja súvisiaceho s Ruskom”.

OFAC požiadal Raiffeisen o podrobnosti o jej aktivitách v Rusku, Donbase, Ukrajine a Sýrii, vrátane transakcií a aktivít určitých klientov, uviedol zdroj pre agentúru Reuters. Agentúra USA požiadala o odpoveď do februára a dodala, že právnici Raiffeisen súhlasili s predĺžením lehoty tým, že prisľúbili odpovedať na otázky v troch informačných blokoch, ktoré mali byť zaslané začiatkom apríla, mája a júna.

Ruské úrady dali RBI, ktorá má v krajine približne 2 600 firemných klientov, štyri milióny miestnych majiteľov účtov a 10-tisíc zamestnancov jasne najavo, že si želajú, aby zostala, pretože umožňuje medzinárodné platby, uviedol jeden zo zdrojov.

RBI sa podľa jej hovorcu bude naďalej usilovať o predaj ruskej divízie alebo jej vyčlenenie a je rozhodnutá zredukovať svoje ruské operácie. Zatiaľ to tak však nevyzerá. Pomalý odchod z Ruska však spôsobil, že sa RBI dostala do sporu s ECB, ktorá nad bankou vykonáva dohľad. ECB tlačí na RBI aj ďalšie európske banky, ako je UniCredit, aby z Ruska odišli. Talianska banka sa odmietla k svojim plánom bližšie vyjadriť.

V dôsledku nedávnych opatrení FMA banka už výrazne zredukovala obchodné aktivity v Rusku, ktoré sa v súčasnosti obmedzujú na jej vlastný kapitál, uviedol Ettl. Vďaka tomu je RBI podľa neho dobre pripravená zvládnuť aj najhoršie scenáre bez toho, aby ohrozila stabilitu rakúskeho finančného sektora.

Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) a poisťovňa Uniqa sa oddeľujú od svojej ruskej dcéry, poisťovne Raiffeisen Life. Obe spoločnosti oznámili, že na predaji spoločného podniku sa dohodli s ruskou poisťovňou Renaissance Life. Transakcia ešte podlieha schváleniu zo strany príslušných úradov. Zúčastnené strany sa dohodli, že kúpnu cenu nezverejnia. Uniqa má v Raiffeisen Life podiel 75 percent, zvyšných 25 percent akcií patrí RBI. V prípade dokončenia transakcie sa Uniqa definitívne stiahne z Ruska.

RBI začiatkom augusta oznámila, že časový plán, ktorý si stanovila na ukončenie aktivít v Rusku, sa oneskorí. Vyčlenenie ruských aktív bude podľa skupiny možné najskôr koncom decembra, pričom spoločnosť stále skúma aj možnosť predaja ruskej dcéry. RBI je najväčšou západnou bankou stále pôsobiacou v Rusku. Ide tak o nepriamu podporu krajiny, ktorá vojensky napadla európsku krajinu. Celá situácia na RBI vrhá tieň spoločnosti, ktorá profituje z vojny.

ZDROJ: Trend, HN

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách