Zverejnené: 10.03.2017

Voľby môžu priniesť reprízu brexit


Article image

Prezidenstké voľby v Amerike môžu priniesť reprízu brexit momentu

Akciové fondy

Ešte začiatkom tohto roku to vyzeralo, akoby sa na svetové akciové trhy vracala repríza finančnej krízy. Pre americké akcie to bol najhorší vstup do nového kalendárneho roka v histórii: počas prvých troch týždňov sa hodnota indexu S&P 500 prepadla o viac ako 11 percent, ceny európskych akcií padali ešte rýchlejšie. Dnes, dva mesiace pred koncom roka, už síce obrázok akciových trhov nevyzerá tak dramaticky, ale nervozita medzi investormi narastá.

Dôvodom sú americké prezidentské voľby, naplánované na 8. novembra. Predvolebné prieskumy verejnej mienky pasujú do úlohy mierneho favorita demokratku Hillary Clintonovú, na krk jej však dýcha podnikateľ Donald Trump. Blížiaci sa termín voľby nového prezidenta je zrejme jedným z dôvodov, pre ktorý trhy prerušili mesiace trvajúci rastúci trend a posledné týždne „konsolidujú“ – ceny akcií sa pohybujú v relatívne úzkom pásme, čo možno podľa analytikov čítať ako signál neistoty z toho, kto v Bielom dome nahradí Baracka Obamu.

Čo môže výsledok volieb priniesť? Jednou z možností je repríza „brexit momentu“, situácie, ktorá zaskočila trhy po zverejnení britského referenda o zotrvaní v Európskej únii v júni tohto roku. Aj pred ním prieskumy verejnej mienky signalizovali prevahu zástancov zotrvania Veľkej Británie v EÚ, v jednom z nich mali dokonca pred súperiacim táborom náskok 10 percentuálnych bodov (55 % vs. 45 %). Ich očakávané víťazstvo naznačovali aj prieskumy medzi tými, ktorí už reálne dali svoj hlas (tzv. exit polls). Výsledok – víťazstvo zástancov odchodu – preto zaskočil mnohých, aj finančné trhy.

Situácia pred americkými prezidentskými voľbami je v tomto ohľade takmer identická. Ak by sa favoritke volieb nepodarilo premeniť predvolebný náskok vo víťazstvo, nie je možné vylúčiť podobnú reakciu trhov ako na prekvapenie z britských ostrovov.

V dlhšom časovom horizonte by však investori mali ostať pokojní. Nie preto, že by nebolo dôležité, kto z Bieleho domu riadi najväčšiu ekonomiku sveta. Pre budúcnosť trhov sú však dôležitejšie iné faktory. Keď sa na Stanfordskej univerzite stretli pri spoločnom projekte dvaja spolužiaci, aby vytvorili nový spôsob vyhľadávania informácií na internete, z ich pohľadu bolo jedno, kto riadi z pozície prezidenta krajinu. Podobné príbehy inovácií sú chronicky známe, menia sa len mená a názvy značiek, ktoré sa im podarilo vytvoriť. Pokiaľ sa politikom nepodarí vybudovať stropy pre ľudskú kreativitu, nebude rozhodujúce to, či budú v USA vládnuť republikáni alebo demokrati.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách