Zverejnené: 10.03.2017

Výnosy z dlhopisov zamierili nahor


Article image

Výnosy z dlhopisov zamierili nahor, začína „strašiť“ inflácia

Dlhopisové trhy

Ešte nedávno centrálni bankári po celom svete neskrývali obavy z potenciálnej hrozby deflácie. Trend klesajúcich cien môže ohrozovať ekonomický rast, zvyšovať dlhové bremeno a motivovať spotrebiteľov k odkladaniu väčších nákupov do budúcnosti. Strach z takéhoto vývoja prinútil bankových inžinierov k bezprecedentným inováciám – rozsiahlym nákupom dlhopisov (tzv. kvantitatívne uvoľňovanie) či záporným úrokovým sadzbám. Profitovali z nich najmä vlastníci dlhových cenných papierov, pokles úrokov totiž zvyšuje ich cenu.

Výnosy zo štátnych dlhopisov ekonomicky najvyspelejších krajín – najbezpečnejšie z bezpečných – začínajú naberať rastovú tendenciu. V prípade 10-ročných štátnych dlhopisov USA a Nemecka sa výnosy dostali nad úroveň, pri ktorej boli pred prekvapujúcim výsledkom referenda o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.

Strach z návratu inflácie môže byť jedným z faktorov, ktoré sa pod takýto vývoj podpisujú. Nebol by neopodstatnený: počas prvých deviatich mesiacov tohto roka stúpli spotrebiteľské ceny v USA o 1,5 %, v eurozóne o 0,4 %. Výrobné ceny v Číne minulý mesiac vzrástli po prvýkrát za posledných štyri a pol roka.

Nárast inflácie o jedno či dve percentá neznie ako veľká hrozba, no na dlhopisových trhoch by takáto zmena mohla priniesť zemetrasenie. Investori na nich majú však dôvod na mimoriadnu opatrnosť. Kým jednopercentná inflácia by znížila hodnotu ich investície na polovicu za necelých 70 rokov, u štvorpercentnej by na dosiahnutie rovnakého efektu stačilo len 17 rokov. Ak by výnosy na dlhopisových trhoch stúpli o jediný percentuálny bod, hodnota dlhopisového indexu Global Broad Market Index, ktorý mapuje cenový vývoj dlhopisov po celom svete, by klesla o takmer 7 %. To by v prepočte znamenalo stratu pre investorov vo výške 3,36 bilióna amerických dolárov.

Zatiaľ nemožno povedať, či rast výnosov z dlhopisov alebo inflácie, ktorý vidíme v posledných mesiacoch, je začiatkom nového trendu, alebo len krátkodobým výkyvom. Finanční experti už roky varujú pred tým, že netradičné opatrenia centrálnych bankárov vyvolajú inflačný rast. Nič také sa nedeje. Aspoň zatiaľ nie. Minulý rok bol, naopak, prvým od roku 1932, keď miera inflácie v každom členskom štáte G7 nedosiahla ani 2 %.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách