Zverejnené: 27.06.2017

Zlato: po rokoch poklesu možno prichádza obrat


Article image

Komoditné trhy - ZLATO

Kvízová otázka pre ostrieľaných investorov: Ktoré z nasledujúcich finančných aktív dokázalo zarobiť najvyšší výnos od leta 1999? A: index najväčších amerických korporácií S&P 500, B: hlavný index čínskej akciovej burzy alebo C: zlato? Pokiaľ ste tipovali čokoľvek iné ako žltý kov, váš odhad bol nesprávny.

Od augusta 1999, keď cena zlata klesla až na úroveň okolo 950 dolárov za troyskú uncu, jeho priemerný ročný nárast ceny predstavuje približne 9,5 %. Na porovnanie: index S&P 500 dosiahol v rovnakom 18-ročnom období priemerné zhodnotenie 3,4 % ročne (bez vplyvu dividend) a šanghajský burzový index 3,6 %.

V skutočnosti by takúto výkonnosť investícii do zlata prisudzoval len málokto. Najmä preto, čo žltý kov predvádzal na komoditných trhoch posledných päť a pol roka. V čase, keď akciové indexy prekonávajú historické rekordy prakticky každý mesiac, sa cena zlata pohybuje približne 30 % pod úrovňou 1 895 dolárov za troyskú uncu, ktorú dosiahlo v roku 2011.

Keď po oznámení výsledkov prvého kola francúzskych prezidentských volieb akciové trhy po celom svete v eufórii rástli, zlato – naopak – utrpelo stratu. Napriek tomu sa však pohybuje blízko úrovne, ktorej prekonanie by podľa finančných analytikov znamenalo pravdepodobný začiatok nového rastového trendu.

Argumentačná logika expertov je zrejmá pri pohľade na dlhodobý cenový vývoj zlata. Od roku 2011 až do konca roku 2015 mala jeho cena klesajúci trend. V nasledujúcich mesiacoch došlo k obratu, no až doteraz nie je možné jednoznačne povedať, či táto zmena je len dočasná, alebo ide skutočne o predzvesť novej vlny investičného záujmu.

Odpoveď môžu priniesť už najbližšie týždne, stačí sledovať napríklad vývoj SPDR Gold ETF – indexového fondu, prostredníctvom ktorého môžu do žltého kovu investovať pri minimálnych nákladoch aj drobní individuálni investori s obmedzeným rozpočtom. Kľúčovým pohybom, ktorý musia akcie tohto fondu urobiť pre potvrdenie dohadov o novom rastovom trende, je prelomenie cenovej bariéry na úrovni okolo 123 USD.

Ani potom však netreba zabúdať na to, že prílišná investičná orientácia na akúkoľvek komoditu – zlato nie výnimkou – nie je stratégiou, na ktorej by mala stavať väčšina individuálnych investorov. S každou investíciou je spojené určité riziko, väčšie či menšie, no existuje relatívne veľká škála investícií, u ktorých vysoké riziko nezodpovedá priemerným výnosom. Typickým príkladom sú komodity alebo cudzie meny. Ak aj napriek tomu niekto cíti nutkanie mať časť svojich investícií aj v žltom kove, existuje jediné odporúčanie: Len s mierou.

 

Porovnanie podielových fondov nájdtete TU.

 

Autor: Michal Nalevanko, riaditeľ analytickej spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách