HC


Zverejnené: 13.04.2017

5 mýtov o refinancovaní úverov


Article image

O prenesení pôžičiek do inej banky koluje zbytočne veľa mýtov. Ktoré to sú?


Mýtus č.1: S nevýhodným úverom nejde nič urobiť

Keďže úrokové sadzby sa postupne niekoľko rokov znižovali, dnes už získate pôžičku za výhodnejších podmienok, ako napríklad pred dvomi rokmi. Pri staršom úvere viete ušetriť tak, že si ho prenesiete do banky, ktorá Vám ponúkne výhodnejšie podmienky.

Pozerať pri tom treba na úrokovú sadzbu, dobu splácania, výšku splátky, celkové preplatenie, ale aj na prípadné dodatočné poplatky. Môže ísť o poplatok za zriadenie pôžičky, poplatky za prípadné povinné poistenia, zasielanie výpisov, či za SMS správy.

 

Mýtus. č.2: Behanie z banky do banky

Na to, aby ste si zistili najvýhodnejšie podmienky, nemusíte behať po všetkých bankách. Stačí si ich porovnať napríklad v našej sekcii Refinancovanie úveru. V prehľadnej tabuľke potom uvidíte ponuky jednotlivých bánk.

Pritom je potrebné zohľadniť aj to, či ide o akciovú ponuku, aké sú jej prípadné podmienky, či platia pre všetkých a aké má časové, prípadne iné obmedzenie.


Mýtus č. 3: Budem musieť vybaviť kopu papierov

K zadaniu žiadosti v ideálnom prípade nepotrebujete žiadne dokumenty. V prípade, že si banka bude potrebovať nejakú informáciu overiť, nakontaktuje vás dodatočne. Najčastejšie banky požadujú zdokladovať výšku príjmov.


Mýtus č. 4: Všetky banky ponúkajú to isté a aj tak usporím minimálne

Ak sa rozhodnete prenesený úver dosplácať za rovnaký čas, aký Vám ostával v starej banke, vďaka nižšej úrokovej sadzbe sa vám zníži mesačná splátka a úver vás tak bude stáť menej.

Nie vždy však dostanete najnižšiu ponuku, avizovanú v reklamách či v kalkulačkách. Banky často ohodnotia klienta podľa profilu klienta a jeho bonity tomu prispôsobia úrok. Na trhu sú však aj banky, ktoré určujú úrokovú sadzbu podľa výšky sadzby v starej banke. V týchto prípadoch tak poznáte svoj úrok dopredu.


Mýtus. č. 5: Refinancujú sa len úvery z bánk

Niektoré banky refinancujú okrem bankových úverov aj pôžičky z vybraných nebankových inštitúcií. Pri refinancovaní je častokrát možné zlúčiť viacero úverov, a to vrátane kreditných kariet a povoleného prečerpania.


Autor: Jozef Dudáš, špecialista na úvery ZUNO banky

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách