HC


Zverejnené: 31.07.2020

Aj nebanková pôžička môže byť riešenie


Article image
Nebankovou pôžičkou sa rozumie požičanie peňazí klientom od nebankovej inštitúcie. Veriteľom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá ponúka alebo poskytuje spotrebiteľský úver v rámci svojej podnikateľskej činnosti. Veritelia poskytujúci nebankové pôžičky musia dodržiavať zákony platné na území Slovenskej republiky a zároveň musia byť zapísaní v registri veriteľov Národnej banky Slovenska.

Licencie pre nebankové spoločnosti

Nebankové spoločnosti môžu od 1. septembra 2015 poskytovať pôžičky, len ak majú licenciu od Národnej Banky Slovenska. Spoločnosti poskytujúce spotrebiteľské úvery sú povinné nahliadať do registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Toto opatrenie má zabezpečiť lepšie posúdenie, či je klient schopný úver splácať, alebo nie. Nelicencované subjekty nesmú poskytovať pôžičky fyzickým osobám. 

Ako to funguje v nebankovke

Tak, ako v banke, aj v nebankovej spoločnosti zisťujú bonitu klienta, teda schopnosť splácať záväzky. Čím je bonita vyššia, tým nižší úrok môže klient získať. Pred tým ako požiadate o pôžičku, mali by ste si preveriť, aká je výška ročnej percentuálnej miery nákladov, teda koľko spolu nebankovej spločnosti zaplatíte. Žiadna seriózna spoločnosť od vás nebude žiadať poplatok pred tým, ako vám pôžičku poskytne.
 
Pri výbere odporúčame kontaktovať overené nebankové spoločnosti, ktoré máme aj v našom porovnávaní. Odporúčame zistiť si podmienky poskytnutia nebankovej pôžičky, napríklad aké majú sankčné poplatky, ako postupuje spoločnosť v prípade nesplácania pôžičky. Pozrite si referencie danej spoločnosti ale aj ich webovú stránku.
 
Svojím nastavením sú nebankové pôžičky orientované skôr na náhle výdaje v nižších sumách. Najčastejšie sa využívajú na bežné výdavky, ktoré nie sú ľudia schopní splatiť kvôli neočakávaným udalostiam.
 
Porovnanie nebankových pôžičiek TU.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách