Zverejnené: 06.03.2017

Akciové trhy v USA prepisujú rekordy


Article image

Nervozita je preč. O tom, že investori na akciových trhoch boli začiatkom tohto mesiaca v nervóznom očakávaní, nebolo potrebné čítať žiadne správy. Len sa pozerať na to, čo akcie predvádzajú.
V poslednom týždni pred prezidentskými voľbami zaznamenal hlavný index americkej burzy S&P 500 deväť dní, v ktorých jeho hodnota len klesala. Niečo podobné už investori nevideli pomerne dlhý čas, naposledy v decembri 1980, teda takmer pred 36 rokmi. História sa však nikdy neopakuje presne. Kým na konci roku 1980 znamenalo deväť stratových dní pokles hodnoty indexu S&P 500 o 10,8 %, v tomto roku bola bilancia strát podstatne miernejšia. Benchmarkový akciový index počas nich klesol len o 3,1 %.

Takéto percento nik nemohol interpretovať ako výrazné obavy z výsledku volieb. Pár dní po nich to vyzerá, ako by neobvykle dlhá séria stratových seansií bola predohrou priaznivejšieho vývoja. Necelé dva týždne po oznámení výsledku volieb totiž všetky hlavné akciové indexy v USA prepisovali históriu – dostali sa na úrovne, na ktorých neboli ešte nikdy predtým.

Povedané rečou technických analytikov, skúmajúcich dianie na trhu len cez prizmu cien – akciové trhy sú po chvíľkovej konsolidácii opäť v rastovom režime, ktorý nemá žiadne obmedzenia. To zvyšuje pravdepodobnosť očakávaní, ktoré sme na tomto mieste vyjadrili už pred mesiacmi: rok 2016 sa môže pre investorov ukázať ako veľmi priaznivý. Platí to však len pre americký trh, kde hlavné akciové indexy stúpli od začiatku roka o viac ako 7 % a nik nemôže vylúčiť, že aktuálny rok skončia s dvojcifernými prírastkami. Ostatné burzové centrá za týmito číslami zaostávajú. Netreba sa však nechať zmiasť čiastkovými štatistikami. Stačí sa pozrieť na bilanciu akciových trhov s väčším odstupom, napríklad za posledných päť rokov. Málokde mohli investori zarobiť toľko čo na akciách.


**********

Komoditné trhy

Zlato sa opäť stalo útočiskom v neistote. Na pár hodín

Nečakaný výsledok amerických prezidentských volieb a neistota investorov z radikálnej zmeny v Bielom dome boli ideálnou príležitosťou pre zlato, tradične považované za útočisko v čase finančných či politických turbulencií. Presne to sa aj stalo. Ale len na pár hodín.

V prvých hodinách prvého povolebného dňa cena žltého kovu vystrelila prudko nahor. Nárast ceny o 4 % bol signálom toho, že investori ostali z výsledkov prezidentskej voľby zaskočení. Podobne ako v lete, keď britskí voliči rozhodli o vystúpení Veľkej Británie z EÚ.

Eufória zástancov zlata však netrvala dlho. Jeho cena klesla na najnižšiu úroveň za posledných šesť mesiacov. Zdanlivo nelogický vývoj má však pragmatické vysvetlenie – stačí sa pozrieť na ďalšie segmenty finančného trhu.

Vysvetlenia sú v skutočnosti dva. Prvým je reakcia devízových trhov, kde americký dolár v bezprostrednej reakcii na zvolenie Donalda Trumpa síce na štyri hodiny výrazne oslabil, rovnako rýchlo však všetky straty vymazal a začal nebývalo posilňovať. Keďže cena zlata je kótovaná v amerických dolároch, jeho silnejší kurz znamenal aj vyššiu nákupnú cenu pre investorov z ostatných menových destinácií.

V neprospech dolára „zahral“ aj výpredaj amerických štátnych dlhopisov, považovaných za vysoko bezpečné investičné destinácie. Pokles ich cien znamená vyššie výnosy pre ich nových majiteľov. Zvolenie D. Trumpa zamávalo aj týmto segmentom trhu: posledných 7-8 rokov bol trh s dlhopismi navyknutý na prostredie nízkej miery inflácie a symbolického tempa ekonomického rastu. Niekoľkoročná idylka sa však s výsledkami volieb zmenila. Výnosy z 10-ročných amerických dlhopisov stúpli o polovicu percentuálneho bodu, čo je na pomery dlhopisových trhov výrazná zmena.

V prvej polovici roku stúpla cena žltého kovu o takmer 25 %, keď americká centrálna banka (Fed) nedokázala realizovať vlastnú projekciu štyroch postupných zvýšení úrokových sadzieb. V druhej polovici roka už zlato stihlo vymazať značnú časť týchto ziskov. Nie je vylúčené, že jeho cena opäť zamieri vyššie. Dva šoky, ktoré investorom priniesol končiaci sa rok – brexit a Trumpovo víťazstvo –, zrejme nebudú posledné, ktoré budú trhy musieť absorbovať.

 

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách