Zverejnené: 26.05.2021

Ako inflácia ovplyvní hypotéky? Poznáme odpoveď


Article image
Väčšina z nás vlastní nehnuteľnosť, ktorá je financovaná hypotekárnym úverom. Z hľadiska inflácie je to dobré, nakoľko ceny nehnuteľností majú dlhodobú tendenciu rásť minimálne o úroveň inflácie. Splátka úveru vďaka inflácii časom klesá. Takže kúpa bytu alebo domu prostredníctvom hypotéky, v prípade, že nejde o príliš drahú nehnuteľnosť a nezoberieme si príliš vysoký úver a zafixujeme si úrokovú sadzbu na čo najdlhšie obdobie, je veľmi dobrá ochrana majetku aj príjmov proti inflácii. 


Čo je inflácia? 

Inflácia je všeobecný rast cien služieb a tovarov, pri ktorom dochádza zníženiu kúpnej sily. Znamená to, že za rovnaký finančný obnos sa dá dnes kúpiť menej, ako v minulosti. Opakom inflácie je deflácia. Pri meraní inflácie sa zohľadňujú všetky tovary a služby, ktoré domácnosti spotrebovávajú, ako napríklad predmety bežnej potreby (potraviny, benzín), predmety dlhodobej spotreby (chladnička, oblečenie, telefón) a služby (bývanie, poistenie, návšteva fitcentra). 

Dokáže inflácia ovplyvniť hypotéky? 

Inflácia spôsobuje, že hodnota požičaných peňazí, ktoré sa vrátia od dlžníkov do banky, sa znižuje. Inflácia hrá v prospech dlžníkov. Čím je inflácia vyššia, tým viac sa oplatí zadlžiť. Je predpoklad, že s rastom inflácie vzrastie aj príjem. Mesačná splátka hypotéky tak postupom času bude predstavovať menší podiel na celkovom mesačnom príjme. Dnes si vie každý klient banky vypočítať, o koľko preplatí poskytnutý úver. V skutočnosti však zaplatí menej, pretože inflácia zníži reálny úrok.  

Pre koho je inflácia prospešná? 

Tí, ktorí si požičajú v čase inflácie peniaze, budú vracať peniaze, ktoré budú mať nižšiu hodnotu. Pokiaľ je úrok z hypotéky menší ako miera inflácie, budú mať prospech z rozdielu. Vďaka aktuálnym dlhodobým fixáciám na hypotékach s nízkou úrokovou sadzbou, si zaručíte istotu vlastného bývania lacnejšie ako nájom. Z dlhodobého hľadiska finančná hotovosť stráca svoju hodnotu, no naopak nehnuteľnosti zaznamenávajú stabilný nárast ceny. 

Je dobré byť pri vyššej inflácii zadlžený, či nie? 

Po odrátaní výšky inflácie sú negatívne sadzby nielen pri vkladoch, ale aj pri úveroch. To znamená, že dlžník banke vráti po odrátaní inflácie nižšiu hodnotu peňazí, ako si požičal. Realitou je to hlavne pri hypotékach, kde sa úroky pohybujú okolo jedného percenta ročne. Pri 2,5-percentnej inflácii to znamená, že reálna úroková sadzba pri hypotéke je vlastne mínus 1,5 percenta. 

Na čo si dať pozor? 

Treba si dať pozor, za akých podmienok je možné pri hypotéke získať nízke úrokové sadzby. Banka síce poskytne žiadateľovi o hypotéku nízky úrok, ale iba po uplatnení všetkých možných zliav. S výhodným úrokom sa v banke spája aj aktívne využívanie  ďalších produktov ako účet, kreditná karta alebo sporenie. Je dobré si pred podpisom zmluvy o hypotéke prepočítať, či balík výhod nevyjde oveľa drahšie.
 
Žiadateľ o hypotéku by si mal overiť,  za akých podmienok je možné uskutočniť mimoriadne splátky. Niektoré banky ponúkajú bezplatné mimoriadne splátky a iné zas iba pri výročí fixácie. Napríklad, ak máte fixáciu na dobu troch rokov, je možné takúto splátku urobiť iba raz za tri roky. Ak ju spravíte pred touto dobou banky si účtujú poplatok 1% z výšky mimoriadnej splátky. Po konci fixačnej doby je predpokladať, že pri hypotékach príde k miernemu nárastu úrokových sadzieb, preto je dobré mať určitú finančnú rezervu.
 

V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom hypotéky a podmienok na jej získanie, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám zodpovieme na prípadné otázky.

Porovnanie hypoték TU.

Autor článku: Iveta Hudáková


 
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách