Zverejnené: 30.10.2017

Ako správne načasovať vstup na trh a výstup z neho?


Article image

Práve sa nachádzame v poslednej fáze dlhotrvajúceho býčieho trhu. Finančné trhy sa stávajú čoraz viac volatilné a chýry o hroziacom “veľkom páde” sa šíria ako epidémia. Investorov to v situácii, ako je táto, veľmi zvádza k starému spôsobu uvažovania v zmysle: predať rizikové aktíva, keď sú trhy hore a reinvestovať po korekcii. “Predať hore, kupovať dole” znie táto, na prvý pohľad, rozumná stratégia.

Problémom je však nájsť ten správny moment, kedy opustiť trh a kedy naopak reinvestovať. Dostávam otázky: Nie je už teraz neskoro na investíciu? Nenastal už ten správny čas stiahnuť sa? A dostávam ich čoraz častejšie. V utorok, 31. októbra, si pripomenieme Svetový deň sporenia. Je to preto vhodná príležitosť zamyslieť sa nad trhmi a investíciami trochu inak. Nie len z pohľadu krátkodobej honby za ziskami, ale z pohľadu dlhodobo profitabilnej stratégie, prinášajúcej výnosy „v každom počasí“.

Každý, kto nemá k dispozícií niekoľkých investičných poradcov a trhových analytikov, sa bude pri správnom načasovaní vstupu a výstupu z trhu rozhodovať s pravdepodobnosťou podobnou stávke na čiernu a červenú v rulete v kasíne. „Mám dobrú predtuchu, teraz je ten správny čas...” I tak sa dá investovať.

Istým druhom riešenia, ktoré sa ponúka, je stratégia založená na vopred stanovených pravidlách. Napríklad po každom raste trhu o 25 percent vybrať zisky, odísť z trhu a naopak čakať na korekciu a pri každom poklese o  10 percent aktíva naopak prikupovať. Toto znie celkom rozumne. No skutočne to funguje? Analytici spoločnosti Fidelity nedávno testovali tento typ stratégie v prípade rizikových aktív – dlhopisov rozvíjajúcich sa krajín. Výsledky boli jednoznačné.

Na týchto trhoch, podobne ako na trhoch rozvinutých krajín, môžeme nájsť tak vládne ako aj korporátne dlhopisy, dlhové papiere denominované v tvrdej menej, najčastejšie v americkom dolári, či v lokálnej mene. Keď má investor podstúpiť vyššie riziko vyplývajúce z menej vypočítateľnej krajiny, či volatilnej lokálnej meny, požaduje za to vyšší výnos.  

Riziková prémia preto musí byť vyššia ako pri dlhopisoch etablovaných krajín, napríklad Nemecka. A k tomu na dnešných trhoch skutočne aj dochádza. Vo všeobecne nízko výnosovom prostredí preto predstavujú rozvíjajúce sa trhy atraktívnu investičnú destináciu. Dlhopisom z týchto krajín sa darí tak z pohľadu vysokého kupónu ako aj kapitálových ziskov. Nastal teda čas vystúpiť teraz z trhov?

Výsledky štúdie Fidelity ukázali, že či už sú limity stratégie pre vstup a výstup nastavené hocijako štedro alebo prísne (od 5 do 30 percent), najvýhodnejšie vždy bolo zostať na trhoch prítomný vo všetkých fázach cyklu, nie nárazovo vstupovať a vystupovať. Platí do dokonca i v prípade krachu počas finančnej krízy z roku 2008. Straty z neskorých nástupov vo fáze rastu trhu ďaleko prevýšili zisky z často priskorých odchodov, ktoré mali predchádzať korekciám.

Podobné výsledky môžeme pozorovať aj pri ďalšej triede aktív, európskych akciách. Výnosy zo stratégie založenej na vstupe a výstupe z trhov počas uplynulých 30 rokov produkovali, podobne ako kasíno, úplne náhodné výsledky. Naopak trvalá prítomnosť na trhoch počas dlhých časových období viedla k atraktívnym výnosom, a to aj v tom prípade, ak bol niekto extrémny smoliar a investoval tesne pred pádom trhu.

Znamená to, že by ste mali vstupovať na trh naslepo a sledovať len nastolený kurz? To samozrejme nie. Pravidelná strategická realokácia portfólia založená na detailnej rizikovej analýze je dôležitá. Mal by ju však vykonávať skúsený, vzdelaný a dobre informovaný profesionál. Ten je platený za to, aby robil každodenné rozhodnutia. Z pohľadu investora je dôležité “mať zainvestované” dlhodobo a žať svoju úrodu počas všetkých fáz hospodárskeho cyklu. Tí, ktorí majú peniaze na bankovom účte a vyčkávajú na ten správny signál, kedy opätovne vstúpia na trh, už napríklad jednu fázu, aj s jej príležitosťami, prepásli.

 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdtete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách