Zverejnené: 16.11.2018

Ako vysporiadať hypotéku po rozvode?


Article image

Počas rozvodu je dôležité vysporiadať si nielen majetok, ale aj dlhy, ako napríklad  hypotéku, ktorá je záväzkom na desiatky rokov. Po rozvode manželstva  v hypotéke ostanú ako dlžníci obaja bývalí manželia s povinnosťou splácať. Banku totiž nezaujíma vzájomný vzťah dlžníkov, ale zaujíma ju, aby sa jej požičané peniaze vrátili.

Ak sa manželia dohodnú, že budú splácať hypotéku ako doposiaľ, tak jedinou zmenou je úprava listu vlastníctva nehnuteľnosti, na ktorej sa stanoví presný podiel, väčšinou je to  1:1. Exmanželia majú k nehnuteľnosti rovnaké povinnosti ale aj práva. Vo väčšine prípadov manželia spolu už nechcú bývať, vtedy jeden z manželov, ktorý ostáva bývať v splácanej nehnuteľnosti, platí tomu druhému prenájom bývania. Ak ani táto možnosť neprichádza do úvahy, nehnuteľnosť sa dá prenajať tretej osobe. 

Ako postupovať, aby po rozvode ostal na hypotéke iba jeden z exmanželov

Exmanželia sa v prvom rade musia dohodnúť, kto v úvere ostane. Potom požiadajú banku o zmenu zmluvných podmienok. Banka overí výšku príjmu a výdavkov toho človeka, ktorý na hypotéke ostane ako dlžník aj naďalej. Ak jeho príjmy sú dostačujúce, aby mohol hypotéku splácať sám, banka za poplatok (v niektorých bankách až do 200 €) zmení úverovú zmluvu a na úvere ostane len jeden dlžník.

Predčasné splatenie hypotéky

V prípade, ak ani jeden z exmanželov nemá dostatočný príjem, vtedy banka nedovolí zmenu v hypotekárnej zmluve a aj po rozvode sú obaja exmanželia povinný splácať hypotéku. Môžu sa dohodnúť na predaji nehnuteľnosti a vyplatení spoločnej hypotéky. Exmanželia, ktorí sa rozhodnú pre predčasné splatenie úveru, musia rátať s tým, že banka si môže účtovať sankčné poplatky za predčasné vyplatenie hypotéky. Ak do úplného splatenia úveru zostáva ešte dlhý čas, môže byť predčasné splatenie úveru pre výšku sankčných poplatkov nevýhodné.

Prenos hypotéky na nového dlžníka

Jedna z možností je aj nájsť nového dlžníka, ktorý sa stane majiteľom nehnuteľnosti a zároveň na seba prevezme aj záväzok v podobe hypotekárneho úveru. S touto možnosťou musí súhlasiť aj banka, pričom nového dlžníka bude posudzovať ako pri bežnej žiadosti o úver.

 

Porovnanie hypoték všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách