Zverejnené: 12.04.2023

Akú vysokú hypotéku môžete dostať podľa príjmu? Naša kalkulačka to vie


Article image

Akú výšku hypotéky môžem dostať podľa môjho platu? Zistíte to tu a zdarma! Pretože práve to je najčastejšia otázka, ktorú si skoro každý z nás kladie skôr, ako sa začne obzerať po vysnívanej nehnuteľnosti a pred samotným vybavovaním hypotéky.  Na bankovom trhu je široká ponuka hypotekárnych úverov. Líšia sa v úrokových sadzbách, maximálnych dobách splatnosti úveru, poplatkoch, výške úveru v pomere k cene nehnuteľnosti, možnostiach mimoriadnych splátok úveru a pod. Odpoveď, ktorá banka poskytuje najvýhodnejší hypotekárny úver neexistuje. 

Posudzovanie klienta bankou 

Banky posudzujú  bonitu klienta na základe Centrálneho registra dlžníkov a berú do úvahy všetky dlhy, pravidelnosť splácania či omeškania splátok, dokonca aj zamietnuté žiadosti o hypotéku v iných bankách. Ďalšie parametre, ktoré majú vplyv na výšku hypotéky, sú napríklad vek, vzdelanie, rodinný stav či úverová história. Podľa týchto parametrov banka určí rating klienta.
 
Skôr ako požiadate o hypotekárny úver, vypočítajte, akú výšku úveru  môže v banke dostať na našej Kalkulačke podľa príjmu. Samozrejme výpočet je orientačný, nakoľko každá banka klienta posudzuje individuálne. 

Aké prijmi banky akceptujú? 

Výpočet hypotéky sa odvíja okrem iného aj od čistých príjmov žiadateľa. Banky najčastejšie akceptujú trvalý pracovný pomer alebo príjem z podnikania. Akceptovateľné sú aj prijmi ako je  dôchodok, rodičovský príspevok, výživné, príjem z prenájmu nehnuteľnosti, príspevok na opatrovanie  a pod. Niektoré banky môže zaujímať aj to, ako dlho  bol žiadateľ zamestnaný v predchádzajúcom zamestnaní. Každá banka má svoje pravidlá, ktoré príjmy žiadateľovi o hypotéku uzná. Ďalšími parametrami, ktorý ovplyvňuje výpočet hypotéky je vek, rodinný stav a úverová história. 

DSTI – ukazovateľ finančnej rezervy 

Pri úvere na bývanie platí, že objem hypotéky by v pomere k cene nehnuteľnosti nemal prekročiť 90%.  Ďalšou podmienkou je maximálna výška poskytnutej hypotéky v závislosti od ročného príjmu, maximálne  8-násobok príjmu žiadateľa. Dôležitá je  aj výška splátok všetkých úverov, tie nesmú presiahnuť 60 % čistého príjmu a  výška povinnej rezervy je v súčasnosti 40 %. 

Stress test 

Ďalším parametrom, ktorý ovplyvňuje výšku hypotéky, je „stress test“, ktorým chcú banky zabezpečiť, aby klient vedel hypotéku splácať aj po teoretickom navýšení úrokových sadzieb. Toto navýšenie môže prísť napríklad pre zmenu základnej úrokovej sadzby po ukončení fixácie úveru. Ak má žiadateľ na hypotéke úrok jedno percento, banka k nemu priráta teoretické navýšenie o dve percentá a vyhodnotí, či by daný úver bol žiadateľ schopný splácať aj po navýšení úroku. 

Pomoc hypotekárneho odborníka 

Vybrať ten najvýhodnejší úver na bývanie môže byť pre človeka, ktorý s tým nemá skúsenosti problematické. Pokiaľ neviete, aký typ hypotéky zvoliť a chcete sa rozhodnúť správne, poradia vám naši hypotekárny špecialisti. Neváhajte nás kontaktovať, radi vám zodpovieme na prípadné otázky. Naša Kalkulačka podľa príjmu vám vypočíta, aký  maximálny limit na nový úver vám vychádza podľa vášho mesačného príjmu.   
 
TIP OD NÁS: Výber banky je dôležitý. Preto je potrebné porovnať si jednotlivé ponuky viacerých bánk a vybrať si tú najlepšiu pre Vás.  A tu nastupuje úloha hypotekárneho špecialistu, ktorý vybaví všetko za Vás.





Autor článku: Iveta Hudáková

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách