Zverejnené: 23.05.2024

Carmen Reinhartová


Carmen M. Reinhart je bývalá senior viceprezidentka a hlavná ekonómka skupiny Svetovej banky. Reinhart prevzal túto úlohu 15. júna 2020.Riadila aj oddelenie ekonomiky rozvoja banky.

Reinhart sa špecializuje na medzinárodné financie a makroekonómiu. Rozsiahlo publikovala o kapitálových tokoch, kurzovej politike, bankových krízach a krízach štátneho dlhu a nákaze. Predtým bola Dennis Weatherstone Senior Fellow na Peterson Institute for International Economics a profesorkou ekonómie a riaditeľkou Centra pre medzinárodnú ekonomiku na University of Maryland.

Pôsobí ako poradkyňa Federálnej rezervnej banky v New Yorku a Medzinárodného menového fondu. Predtým bola hlavnou politickou poradkyňou a zástupkyňou riaditeľa výskumného oddelenia v Medzinárodnom menovom fonde a zastávala pozície hlavnej ekonómky a viceprezidentky v investičnej banke Bear Stearns.

Reinhart bola zaradená medzi najlepších ekonómov na celom svete, medzi 50 najvplyvnejších svetových svetových mysliteľov na trhoch Bloomberg, 100 najlepších globálnych mysliteľov Foreign Policy a Thomson Reuters The World's Najvplyvnejšie vedecké mysle.  V roku 2018 získala Cenu kráľa Juana Carlosa za ekonómiu a cenu Adama Smitha od NABE.


 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách