Zverejnené: 06.09.2023

Čas na zmenu zdravotnej poisťovne máte do 30.9.2023


Article image
Čas na zmenu zdravotnej poisťovne máte do 30.9.2023. Zmenu poisťovne môžete vykonať iba raz ročne,  ale v novej poisťovni budete až od nového roku 2024. Či sa vám oplatí zmeniť zdravotnú poisťovňu, záleží od vašej individuálnej situácie, nakoľko zdravie človeka je nepredvídateľné. Zdravotné poisťovne majú v ponuke veľa benefitov, ale ak už ste niekde poistený, je dobré tieto benefity poznať a využívať ich.

Aký je postup pri zmene zdravotnej poisťovne

Pre zmenu zdravotnej poisťovne je potrebné podať si prihlášku do novej zdravotnej poisťovne najneskôr do 30.9.2023. Po potvrdení prihlášky zdravotnou poisťovňou budete poistencom novej poisťovne od 1. januára 2024.  Prihlášku do novej zdravotnej poisťovne si môžete podať osobne priamo na pobočke, alebo vyplniť prihlášku online na webe poisťovne. Ďalšou možnosťou a tou najjednoduchšou je osloviť finančného sprostredkovateľa, ktorý zmenu zdravotnej poisťovne vybaví za vás.

V januári 2024 musíte do 8 dní nahlásiť zmenu poisťovne svojmu zamestnávateľovi. Pri nenahlásení zmeny vám môže Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou udeliť pokutu. Zmenu poisťovne nemusíte hlásiť vášmu všeobecnému lekárovi ani odborným lekárom, zmenu nahlásite pri ďalšom vyšetrení.  V prípade ak ste SZČO, nezabudnite si od januára 2024 zmeniť trvalý príkaz, konkrétne číslo účtu, kde odvádzate príspevok na zdravotné poistenie. Minimálne zdravotné odvody pre SZČO sú v roku 2023 vo výške 84,77 eur a 42,38 eur v prípade zdravotného postihnutia.

Najčastejšie dôvody na zmenu poisťovne

Častým dôvodom, prečo niektorí menia zdravotnú poisťovňu, je  zmena lekára, ktorý nemusí mať vždy uzavretú zmluvu práve s vašou poisťovňou, alebo, či vaša poisťovňa hradí plánovaný operačný zákrok alebo inú liečebnú procedúru.

Ak ste sa rozhodli  zmeniť zdravotnú poisťovňu, treba si vopred overiť, koľko zmluvných poskytovateľov má daná poisťovňa vo vašom regióne, ako dlho sa v nej čaká na zákrok.

Veľký vplyv pri rozhodovaní môžu mať aj benefity, ktoré zdravotné poisťovne poskytujú. Rozsah liečby je stanovený zákonom, čím sa však líšia, je práve ponuka benefitov ako napríklad nadštandardné vyšetrenia pri preventívnej prehliadke, očkovania nad rámec zákona, doplatky za lieky na predpis, príspevok na dentálnu starostlivosť a podobne.

Čo je dôležité pri výbere poisťovne?

Pri výbere zdravotnej poisťovne prihliadajte na váš zdravotný stav a o aké vyšetrenia nad rámec zákona by ste mali záujem. Myslíte na benefity, ktoré zdravotné poisťovne poistencom ponúkajú.
To, či sa vám oplatí zmeniť zdravotnú poisťovňu, záleží od vašej individuálnej situácie, nakoľko zdravie človeka je nepredvídateľné. Benefitov je veľa, ale ak už ste niekde poistený, je dobré tieto benefity poznať a využívať ich.
 
Ak si neviete vybrať, 
poraďte sa s odborníkom. Naši finanční poradcovia si s vami ochotne dohodnú osobné stretnutie, na ktorom spoločne nájdete ideálne riešenie. Tiež vás informujú o všetkých plusoch a mínusoch jednotlivých poisťovní. Zdravotné poistenie si môžete porovnať aj cez internet.

Niektoré z benefitov zdravotných poisťovní

 Dôvera zdravotná poisťovňa

  • Preplatenie 150 eur ročne za zubára.
  • Deťom príspevok 50 eur na nové okuliare.
  • Vrátenie 300 eur za lieky rodičom a deťom.
  • Darček pre najmenších 70 eur.
  • Lacnejšie kúpele.
  • Bezplatné vyšetrenie rakoviny hrubého čreva.

Union zdravotná poisťovňa

  • Príspevok150 eur na nadštandardnú zdravotnú starostlivosť o zrak a vyšetrenie očí.
  • Príspevok 150 eur na zuby ročne pre všetkých poistencov.
  • Príspevok 240 eur na plienky Pampers a vybrané produkty HiPP.
  • Každé bábätko získa balík v hodnote 100 eur.
  • Zľavy na kúpele.
  • Komlexná príprava na pôrod a materstvo so zľavou 30 %

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Peňaženka zdravia MAXI:
  • Príspevok 120 eur na zubné ošetrenie aj jednorazovo.
  • Príspevok 450 eur na strojček na zuby pre deti.
  • Príspevok 100 eur na okuliarový rám pre dospelých.
  • Príspevok 200 eur na doplatky za lieky a dietetické potraviny ročne pre rodičov aj deti.
  • Príspevok vo výške 30 eur ročne pri voľbe Liquid Based Cytology ako súčasť gynekologickej preventívnej prehliadky u zmluvného gynekológa. 
  • Príspevok na nepovinné očkovanie vo výške 50 % ceny každej vakcíny po absolvovaní každej dávky na lekársky predpis a aplikovanej lekárom.
 
TIP OD NÁS: Dôležité sú pre vás benefity a zľavy, ktoré aj reálne budete potrebovať a hlavne ich využijete. A až potom sa rozhodnite, či budete zdravotnú poisťovňu meniť, alebo ostanete poistený v tej pôvodnej.

Ak ste sa rozhodli pre zmenu zdravotnej poisťovne, radi vám s tým pomôžeme. Kontaktujte nás prostredníctvom nášho
Kontaktného formulára a následne vás osloví náš odborník na zdravotné poistenie, ktorý vám poradí optimálne riešenie pre vás.
 
Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách