Zverejnené: 16.08.2021

Daňová podpora pre druhý pilier končí


Article image

Tento rok bude pre niekoľko tisíc Slovákov poslednou možnosťou znížiť si daňovú povinnosť, ak si v druhom pilieri dosiaľ sporili aj dobrovoľne. Tvorcovia legislatívy tvrdia, že je to dôsledok postupného zvyšovania príspevkovej sadzby, ktorá bude v budúcom roku o 0,25 percentuálneho bodu vyššia ako dnes, na úrovni 4,5 % z vymeriavacieho základu.

Na moje vlastné prekvapenie v posledných dňoch čoraz častejšie dostávam otázku od ľudí, ako sa vlastne majú pripraviť na dôchodok. Zaskočený som tým, že dobrovoľné sporenie v druhom pilieri bolo od svojho vzniku na okraji záujmu každého, kto by o ňom mal informovať. Ani dôchodkové správcovské spoločnosti, ani štát, ani nikto iný systematicky nevysvetľoval, prečo je práve tento produkt zmysluplný.

 

Dobrovoľné príspevky prídu o daňové zvýhodnenie

Začnem najdôležitejšou informáciou: to, že dobrovoľné príspevky prídu o daňové zvýhodnenie, ešte neznamená koniec možnosti využívať tento produkt. Fondy, ktoré dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) spravujú, patria medzi najlacnejšiu možnosť investovať svoje úspory. S výškou poplatkov im nedokážu konkurovať ani podielové fondy, o fondoch v treťom pilieri ani nehovoriac.

Navyše, DSS sú na Slovensku jediné finančné inštitúcie, ktoré ponúkajú možnosť investovať do tzv. indexových fondov. Ide o fondy s extrémne nízkymi poplatkami a vyššími výnosmi ako ktorýkoľvek iný fond. Ak to niekomu znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, stačí pár sekúnd googlovania. Indexové fondy sa za posledné roky stali investičným mainstreamom.

Aj po zrušení daňového zvýhodnenia budú mať Slováci možnosť využívať tieto (alebo ktorékoľvek iné) fondy v ponuke DSS. Pre korektnosť ale treba dodať, že možností je viacero. A niektoré sú ešte atraktívnejšie.

 

Tretí pilier

Napríklad tretí pilier. Doplnkové dôchodkové spoločnosti rozhodne nepatria medzi investičnú elitu - ich poplatky sú príliš vysoké a ich výsledky príliš slabé na to, aby ich bolo možné odporučiť každému. Pokiaľ ale patríte k ľuďom, ktorým zamestnávateľ prispieva aj niekoľkonásobkom vlastného príspevku, využívajte to, kým sa dá. Žiadna iná finančná inštitúcia nedokáže takýto benefit ponúknuť.

 

Vysoký zisk, nulové riziko

Existuje ale aj ďalší spôsob, akým svoj majetok môže mnoho Slovákov zvýšiť. Absolútne bezpečne, s vysokým percentom - a aj s daňovým zvýhodnením. Jedinou podmienkou je mať dlh, čo určite nie je diskriminujúca podmienka. Na spotrebu si požičiava minimálne každý piaty Slovák a podľa Ministerstva financií SR si ľudia v podobe spotrebných úverov požičiavajú kvartálne viac než miliardu eur, píše TREND v októbrovom špeciáli zameranom na finančný biznis.

Predstavte si, že splácate úver so sadzbou 10 % p.a. Viete, že peniaze možno nielen míňať, ale aj investovať, celkom logicky vám preto napadne aj otázka: Nebolo by možné investovať peniaze tak, aby výnos z nich tento úver zaplatil? Ak by takýto investícia existovala, musela by byť unikátna. Už len preto, že výnos z nej by musel byť generovaný s rovnakou pravidelnosťou, s akou splácate úver. Žiadne zakolísanie, žiadne výkyvy na trhu, absolútna bezpečnosť. Čo je horšie, napriek svojej bezpečnosti by takáto investícia musela ročne zarobiť približne 12 %. To preto, že zisk z nej podlieha zdaneniu. Požadované percento je vyššie ako dlhodobý priemer ktoréhokoľvek akciového trhu na svete.

Napriek kritériám, ktoré sa na prvý pohľad navzájom vylučujú, takáto investičná príležitosť existuje. A má ju pod nosom množstvo ľudí. Stačí vziať peniaze, ktoré by ste do nej chceli vložiť - a predčasne nimi splatiť svoj úver. Konečný efekt tohto kroku je identický s tým, aký by nastal pri investovaní sú superbezpečnej a ultrazistkovej investície, ktorá by postupne splácala existujúci dlh. Ak teda začnete pátrať po novej výhodnej možnosti investovania, ktorá by bola aj daňovo zvýhodnená, pozrite sa do svojich dokumentov. Investíciu snov máte možno bližšie než by ste si mysleli.

 

Porovnanie výkonnosti fondov 2.piliera nájdete TU.

Porovnanie výkonnosti fondov 3.piliera nájdete TU.

 

Michal Nalevanko, Python aficionado, Data Analyst, Private Portfolio Manager and Economist

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách