Zverejnené: 13.05.2022

Digitalizácia bankovníctva VI. Časť


Article image
Bankovníctvo prostredníctvom digitálnych kanálov získava čo raz viac na popularite. Je to trend, ktorý je podporovaný vznikom online bánk, rozvojom mobilných technológií aj všeobecným rozvojom. Má to prínos aj v podnikateľskom prostredí. Digitalizácia prináša prístup k bankovým službám kedykoľvek, má prínos na zrýchlení poskytovaných služieb, znižuje prevádzkové rizika a prevádzkové náklady, poskytuje vysokú úroveň služieb pre klienta.


Všeobecná úverová banka

Banky na Slovensku postupne pristupovali k elektronickému vybavovaniu zmlúv. VÚB banka na celý proces vybavenia pôžičky prešla od decembra 2015, prešla z papierových tlačív na displej tabletu a digitálny podpis.

VUB rozšírila funkcionality aplikácie Biznis zóna. Tá slúži pre firemných klientov banky, ktorí prostredníctvom nej majú možnosť elektronicky podpisovať väčšinu svojej dokumentácie. Funguje to vďaka tzv. Disig QES Portálu. Ide o multiplatformové webové portálové riešenie, ktoré umožňuje podpísanie e-dokumentov v zmysle európskeho nariadenia eIDAS.

Mobil banking

Pomocou Google Pay a Apple Pay klient zaplatí mobilom len priložením k platobnému terminálu. Pri platbe na internete stačí vybrať možnosť platby cez Google Pay či Apple Pay. Klient sa nemusí obávať o bezpečnosť – pri platbe sa nepoužíva číslo karty, ale virtuálny token.

Payme

Pomocou online bankovníctva banka ponúka rôzne možnosti ako vyriešiť platby v okruhu blízkych. Platbu si vie klient vyžiadať, či už cez link alebo QR kód, alebo cez VIAMO aplikáciu.

Vytvoriť platobný link je najjednoduchší spôsob, ako si vyžiadať platbu od svojho známeho. Urobiť je  to možné cez službu Zdieľanie platby (Payme), ktorú klient nájde v aplikácii v menu PlatbyZdieľanie platby alebo cez Rýchly prístup.

VIAMO platby

Platiť cez aplikáciu VÚB VIAMO je rýchle a jednoduché. Stačí, ak klient vlastní smartfón alebo tablet s operačným systémom Android alebo iOS a má zriadenú službu Nonstop Banking. Službu Nonstop Banking si môže zriadiť na ktorejkoľvek pobočke alebo online. VIAMO platby vie zadávať cez aplikáciu VÚB Mobil Banking, Internet banking alebo VÚB VIAMO.

Do smartfónu alebo tabletu si klient stiahne bezplatnú aplikáciu VÚB VIAMO. Po registrácii môže zadávať platby buď vybratím mena z telefónneho zoznamu, alebo si navolí priamo telefónne číslo a zadá sumu platby. Platby potvrdzuje PIN kódom, ktorý si zvolí pri aktivácii aplikácie.

Push notifikácie

Vďaka PUSH notifikáciám má klient prehľad o pohyboch na svojich účtoch a kartách. PUSH notifikácie sú spojené so správou do inboxu a sú bezplatné. Stačí aktivovaná aplikácia a internetové pripojenie. PUSH notifikácie vie klient k svojmu účtu nastaviť aj pre svojich disponentov na účte.

Scan & Pay

Faktúru jednoducho klient uhradí naskenovaním QR kódu v aplikácii VÚB Mobil Banking. Platobné detaily sa automaticky vyplnia do platobného príkazu. Faktúra sa uhradí, keď klient potvrdí automaticky vložené údaje. Podobný postup je možné použiť aj pri skenovaní IBAN kódu. Pri ňom stačí dbať na to, aby ste ho nasnímali celý.
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách