Zverejnené: 13.03.2018

Európskym dlhopisom sa darí lepšie ako americkým


Article image

Investičný riaditeľ spoločnosti Fidelity International, Andrea Iannelli, vysvetľuje, prečo je naďalej pozitívny pri Európskych vládnych dlhopisoch a prečo sú americké pokladničné poukážky po dvoch náročných mesiacoch dnes atraktívne ohodnotené.


Európa

Ekonomické ukazovatele v Európe sú pravdepodobne aktuálne na svojich vrcholných hodnotách. Posledné hodnoty Indexu nákupných manažérov (PMI) a Indexu podnikového sentimentu (IFO) boli už napríklad len veľmi mierne a Index ekonomického prekvapenia Citi Eurozóne sa po prvý krát od roku 2016 prepadol do negatívneho teritória.


Sčasti priaznivé správy prichádzajú z oblasti inflácie. Posledné kolo rokovaní o mzdách v Nemecku totiž prinieslo citeľný nárast miezd. To však samozrejme nebude mať dopad na celú Európu. V prostredí, kde hospodárstvo hrozí spomalením a inflácia stále nedosahuje želané hodnoty a hrozí ďalšie posilňovanie spoločnej európskej meny, bude preto ECB voliť pri redukovaní menových stimulov len veľmi opatrný postup.  


V tomto prostredí budú mať európske vládne dlhopisy dobrú podporu a budú pravdepodobne prekonávať dlhopisy USA a Veľkej Británie. Výnosové krivky európskych dlhopisov sú stále dostatočne strmé, čo znamená vieru investorov v budúci ekonomický rast.
Napríklad rozdiel je medzi výnosom dvoj- a desaťročných dlhopisov takmer 120 bázických bodov pri nemeckých a 220 bázických bodov v prípade dlhopisov talianskych. V porovnaní s tým, pri amerických pokladničných poukážkach je to len 60 bázických bodov. Európske vládne dlhopisy tak poskytujú lepší priestor pre carry a roll-down.

Výsledkom talianskych volieb je rozdrobený parlament. No je evidentné, že víťazom volieb sú populistické strany na úkor tých tradičných. Nie je to žiadne prekvapenie. Potvrdzuje to trendy v talianskom elektoráte. Talianske vlády dlhopisy BTP zostanú preto v najbližšom čase volatilné. Otázne však je, či sa táto neistota rozleje na iné trhy južnej Európy.  

USA

Americké pokladničné poukážky vo februári strácali. Po dvoch náročných mesiacoch desaťročné poukážky zaknihovali od začiatku negatívny výnos 3,6 percenta.


Naďalej hrozí rast výnosov, no súčasné valuácie pokladáme dostatočne atraktívne, aby prilákali aj záujem o dlhodobé expozície. Čísla z Komisie pre obchodovanie s komoditnými futures (CFTC) naznačujú, že obchodníci aktuálne pri vládnych pokladničných poukážkach volia skôr short pozície (na pokles cien).


Hoci ekonomické prostredie v USA zostáva stabilné, zvyšuje sa riziko zhoršenia makroekonomických ukazovateľov. Posledné slabé čísla z amerického maloobchodu, hoci boli spôsobené konkurenciou online predajcov, môžu predstavovať signál toho, že spotreba domácnosti v USA nie je taká silná, ako sa čakalo.


Fiškálne stimuly, ktoré presadil Donald Trump počas ostatných dvoch mesiacov, a daňové škrty, už sú započítané do súčasných trhových cien aj napriek tomu, že ich reálny efekt sa dostaví až v budúcnosti.


V oblasti monetárnej politiky vidíme Fed, ktorý kráča pevne po ceste utesňovania. Dôkazom toho je aj prejav nového šéfa americkej centrálnej banky Jeroma Powella pred americkým kongresom, v ktorom potvrdil dôveru v rast amerického hospodárstva. Základným scenárom preto sú tri zvýšenia sadzieb tento rok. Dodatočné monetárne impulzy, ktoré by vytlačili výnosy dlhopisov vyššie, však zostávajú len málo pravdepodobné.

 

Jediné porovnanie slovenských a českých dlhopisov na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách