Zverejnené: 23.05.2023

Kedy je ten správny čas na prezutie zimných pneumatík


Article image
Letné dni sú už preč a máme tu pomaly chladné a zamrznuté rána. Preto netreba podceňovať výmenu zimných pneumatík a nechávať si túto povinnosť na poslednú chvíľu. Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, ktorý hovorí, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, osobné auto je povinné mať obuté zimné pneumatiky a to na všetkých nápravách. Pre väčšie nákladné vozidlá platí, že zimnými pneumatikami musia byť vybavené aspoň na jednej náprave, bez ohľadu na počasie v období od 15. novembra do 31. marca.

Kedy prezuť zimné pneumatiky?

Väčšina motoristov sa rozhoduje, že ak denná teplota počas troch za sebou idúcich dní klesne pod 7 °C, vtedy je ten správny čas na obutie zimných pneumatík. V severných a chladnejších regiónoch Slovenska s dennými teplotami okolo 7 °C môžete počítať už v prvej polovici októbra. V južnej časti Slovenska dochádza k takémuto počasiu najčastejšie medzi koncom októbra a začiatkom novembra.

Prečo používať zimné pneumatiky v zime?

Materiál, z ktorého je zimná pneumatika zložená si dokáže zachovať svoju pružnosť aj v mraze vďaka vysokému obsahu kremíka, ktorý robí pneumatiky pevnejšími a tvrdšími. Pneumatika, ktorá je ideálna pre zimné jazdné podmienky, výrazne zvyšuje schopnosť pneumatiky udržať sa bez kĺzania na zemi. či ľade a zasneženej vozovke.

Zatiaľ čo ostatné pneumatiky za chladného počasia tvrdnú, zimné pneumatiky zostávajú ohybné a  to zaisťuje lepší kontakt s vozovkou, menšie hromadenie snehu a vyššiu trakciu. Mäkšie zloženie výrazne skracuje brzdnú dráhu. Hlbšie, užšie bloky v behúni  pneumatiky sú dostatočne pružné na to, aby odrazili menšie nedokonalosti na povrchu vozovky, čo prospieva priľnavosti.

Dezén zimných pneumatík má lamely, ktoré zvyšujú priľnavosť a na mokrých alebo zasnežených cestách.  Letné pneumatiky tieto lamely nemajú, preto jazdenie na letných pneumatikách v zime je veľmi nebezpečné. 
Tlak v pneumatikách má významný vplyv aj na spotrebu paliva, takže používaním sezónnych pneumatík môžete ušetriť aj peniaze za pohonné hmoty.

Zimné pneumatiky by nemali byť staršie ako 4 roky. Po uplynutí tohto času guma na pneumatikách začína tvrdnúť, stráca svoje pôvodné vlastnosti a znižuje sa jej priľnavosť, čo zvyšuje riziko počas jazdy v zimnom období.
Povinnosť mať zimné pneumatiky neplatí:
  • pri núdzovom dojazde, ak je na náprave namontovaná náhradná pneumatika alebo pneumatika na núdzový dojazd,
  • pre terénne motorové vozidlo,
  • pre motorové vozidlo používané v obci v súvislosti s plnením úloh na základe zmluvy o výkone vo verejnom záujme podľa osobitného predpisu.

Povinnosť zimných pneumatík v niektorých krajinách

Ak sa chystáte v zimnom období na dovolenku alebo lyžovačku do zahraničia, mali by ste vedieť, ako je to s povinnosťou zimných pneumatík v danej krajine.

Česká republika - povinnosť je mať zimné pneumatiky obuté v období od 1. novembra do 31. marca pri jazde po cestách označených dopravnou značkou Zimná výbava. Povinnosť platí pre všetky vozidlá bez rozdielu hmotnosti. Minimálna hĺbka dezénu vozidiel do 3,5 tony je 4 mm na všetkých kolesách, u vozidiel nad 3,5 tony musí byť minimálna výška dezénu 6 mm a to na všetkých hnacích nápravách.

Poľsko - neexistuje povinnosť používať zimné pneumatiky.

Maďarsko - vodiči nemajú povinnosť používať zimné pneumatiky, ale povinnou výbavou v zimných mesiacoch sú snehové reťaze.

Rakúsko - vodiči sú zo zákona povinní v období od 1. novembra do 15. apríla prispôsobiť stav svojho vozidla zimným podmienkam. Počas tohto obdobia bude vodičom, ktorých polícia pristihne pri jazde s letnými pneumatikami na zasneženej vozovke, udelená pokuta a aj v prípade, keď hĺbka dezénu na pneumatikách nedosahuje minimálnu výšku 4 mm. Na niektorých horských prechodoch je povinnosť používania snehových reťazí. Jazda s nimi je obmedzená na rýchlosť 40 km/h.

Taliansko - nie je povinnosť používať zimné pneumatiky, iba voblasti Valle d'Aosta na severozápade Talianska. Všetky automobily prechádzajúce touto oblasťou v období medzi 15. novembrom až 15. aprílom musia mať zimné pneumatiky. Pneumatiky s hrotmi sú povolené len u vozidiel do 3,5 tony od 15. novembra do 15. marca. V niektorých Alpských regiónoch sa zaviedla povinnosť zimných pneumatík na všetkých 4 kolesách a mať k dispozícii zimné reťaze. Táto povinnosť platí aj pre diaľnicu v Južnom Tirolsku.

Nemecko - je povinnosťou vodiča prispôsobiť výbavu automobilu zimným podmienkam. Vodič je povinný používať zimné pneumatiky, ak si to vyžadujú poveternostné podmienky. V prípade extrémnych podmienok sú dokonca povinné zimné reťaze.

Švajčiarsko - nie je povinnosť používania zimných pneumatík. Poisťovne ale často odmietajú poistné plnenie, pokiaľ automobil nebol vybavený vhodnými pneumatikami.
Samozrejme, že podmienky v jednotlivých krajinách sa môžu časom meniť, preto si pred vycestovaním do danej krajiny radšej overte, ako je to s povinnou zimnou výbavou vozidla.
 
TIP OD NÁS:
Nespoliehajte sa na to, že vám sa nemôže nič stať, že ste nemali ešte dopravnú nehodu. Ako sa hovorí, čert nikdy nespí. A preto nepodceňujte zimné pneumatiky. Pripraveným šťastie praje.
V prípade dopravnej mehody sa vám môže stať, že vám poisťovňa nepreplatí poistné plnenie z vášho
poistenia.
 
Vedeli ste, že:
V roku 2021 sa na území Slovenskej republiky stalo celkom 11 869 dopravných nehôd a medzi najčastejšie hlavné príčiny vzniku dopravných nehôd a aj dopravných nehôd s usmrtením patrili porušenie povinnosti vodiča.


Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách