Zverejnené: 03.03.2021

Kedy sa oplatí Kreditná karta?


Article image
Čoraz viac ľudí  používa platobné karty ako hotovosť a pre mnohých sa stala úplnou samozrejmosťou. Bezhotovostné platby kartou predstavujú pohodlnejší a bezpečnejší spôsob platobného styku. Nerastie len počet debetných kariet k účtu, ale aj počet kreditných kariet.
 
Kreditné karty sa oplatia pre tých, ktorí často cestujú do zahraničia. Odporúča sa mať pri cestách do zahraničia nejakú hotovosť, ale aj viacero kariet. Okrem debetnej karty je výhodné mať pri sebe kreditnú kartu, ktorá je v zahraničí signálom, že si banka klienta preverila, čím mu poskytla úver a tak je pre ňu dôveryhodným. Kreditná karta je vhodná pri platbe za rezerváciu hotela online alebo za  prenájom auta, kde vo viacerých štátoch auto bez kreditnej karty nepožičajú. 

Bezúročné obdobie kreditnej karty 

Kreditné karty majú tzv. bezúročné obdobie, zvyčajne v dĺžke 40 až 55 dní. Je to bezpochyby ich najväčšia výhoda. To znamená, že ak klient najneskôr v deň splatnosti splatí banke celú dlžnú sumu (poplatky aj požičanú sumu), nezaplatí žiadne úroky. Bezúročné obdobie sa nevzťahuje na výber hotovosti z bankomatov, ale len na bezhotovostné platby kartou u obchodníkov alebo na internete. V prípade nesplatenia požičanej sumy najneskôr v deň splatnosti však banka sumu začne úročiť.

Aký je rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou 

  • Debetná karta je poskytnutá klientovi, ktorý má v banke otvorený bežný účet,  klient míňa svoje vlastné peniaze na bežnom účte a len do výšky zostatku na ňom, pričom každá platba touto kartou sa ihneď realizuje a strháva sa z účtu.
  • Na kreditnej karte nie sú finančné prostriedky klienta, ale banky, jej použitím si klient od banky berie krátkodobý úver, ktorý musí splácať jednorazovo alebo postupnými splátkami.
  • Kreditná karta sa nevydáva automaticky, klient musí o jej vydanie požiadať a banka rozhodne, či ju vydá a pokiaľ áno, tak s akým úverovým rámcom. Výška záleží od bonity klienta.  

Na čo si dávať pozor

  • Kreditná karta je určená prioritne na platby v obchodoch, pretože tieto platby sú bez akýchkoľvek poplatkov. Iné je to v prípade výberu z bankomatu touto kartou, kde sa poplatky za každý výber (a je jedno či z bankomatu vlastnej alebo cudzej banky) účtujú v istých percentách z vyberanej sumy, bežne je to 2% z vyberanej sumy, minimálne cca 6 eur. Takže výbery z bankomatu sú veľmi drahé.  
  • Pri výbere spôsobu splácania inkasom si premyslite, či požiadate o inkaso minimálnej splátky, ktoré je bežne 5% z vyčerpanej sumy a zbytok nesplateného limitu sa Vám potom bude úročiť až do jeho úplného splatenie určeným úrokom, ktorý tiež nie je pri tomto type úveru práve najnižší (zväčša na úrovni od 18% p.a. vyššie). Najlepšou voľbou je teda voľba 100% inkasa, čiže to čo vyčerpáte, to po bezúročnom období aj vrátite a nezaplatíte nič navyše a toto je hlavným princípom vlastníctva kreditnej karty – mať ju ako rýchlu rezervu na nákupy do doby, kým príde Váš príjem a Vám sa nechce naň čakať, lebo práve ste objavili niečo za super cenu a chcete to mať a kým príde výplata.
 

Porovnať všetky kreditné karty a ich poplatky môžete TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách