Zverejnené: 30.05.2024

Paul Samuelson


Paul Samuelson bol americký ekonóm, ktorému bola v roku 1970 udelená Nobelova cena za ekonomické vedy za jeho zásadný prínos pre takmer všetky odvetvia ekonomiky. Profesorom ekonómie na Massachusetts Institute of Technology sa stal v roku 1940. Pôsobil aj ako ekonomický poradca vlády Spojených štátov amerických.

Samuelson prispel k mnohým oblastiam ekonomickej teórie prostredníctvom výkonných matematických techník, ktoré používal v podstate ako zariadenia na riešenie hádaniek. Jeho Základy ekonomickej analýzy poskytujú základnú tému jeho práce, pričom univerzálna povaha spotrebiteľského správania sa považuje za kľúč k ekonomickej teórii.

Študoval rôznorodé oblasti, ako je dynamika a stabilita ekonomických systémov, začlenenie teórie medzinárodného obchodu do teórie všeobecnej ekonomickej rovnováhy, analýza verejných statkov, teória kapitálu, ekonómia blahobytu a verejné výdavky. Osobitný vplyv mala jeho matematická formulácia interakcie multiplikačných a akceleračných efektov a v analýze spotreby jeho vývoj teórie odhalenej preferencie. Samuelson bol publicistom pre Newsweek v rokoch 1966 až 1981. Bol spoluautorom učebníc Mikroekonómia a Makroekonómia, ktoré boli prvýkrát vydané v roku 1989.





 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách