Zverejnené: 30.05.2024

Peter Thiel


Peter Thiel je americký podnikateľ nemeckého pôvodu, rizikový kapitalista a obchodný manažér, ktorý pomohol založiť spoločnosť PayPal, e-commerce,  Palantir Technologies, softvérovú firmu zaoberajúcu sa analýzou údajov. Investoval aj do niekoľkých významných podnikov vrátane Facebooku.

V roku 1998 Thiel a niekoľko ďalších spoluzaložili spoločnosť Confinity, ktorá bola navrhnutá na spracovanie platieb medzi Palm Pilots. Nasledujúci rok sa zlúčila s X.com Elona Muska a vznikol PayPal, pričom Thiel sa stal jeho generálnym riaditeľom a predsedom.PayPal sa ukázal ako veľmi úspešný, k čomu mu pomohlo jeho použitie na online trhu eBay. V roku 2002 eBay získal PayPal za 1,5 miliardy dolárov.

V roku 2004 Thiel spoluzakladal Palantir Technologies, firmu na analýzu údajov a v roku 2005 Thiel založil Founders Fund, spoločnosť rizikového kapitálu. Investovala do spoločností ako Airbnb, Lyft a Muskov SpaceX. Medzi Thielove filantropické diela patrí Thiel Foundation, ktorá dáva peniaze tínedžerom na začatie podnikania namiesto toho, aby študovali na vysokej škole. Iniciatíva odrážala Thielovu otvorenú kritiku vyššieho vzdelávania a jeho eskalujúcich nákladov.


 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách