Zverejnené: 01.07.2019

Rozmýšľate nad investíciou do zlata? Zistite, či sa oplatí alebo nie


Article image

Zlatý štandard (Gold Standard) je systém krytia meny zlatom, keď je centrálna banka povinná vymieňať symbolické peniaze v stanovenom výmennom pomere za zlato. Od zlatého štandardu sa odstúpilo v roku 1971. Po odstúpení prestali byť papierové peniaze kryté zlatom.

História a význam zlata

Zlato sa začalo používať okolo roku 6 000 pred naším letopočtom v Ázii. Na európskom kontinente sa začalo používať od roku 5 000 pred naším letopočtom. Patrí k najstarším kovom, ktoré kedy ľudia spracovávali. Zlato sa v súčasnom Iráne používalo na výrobu umeleckých diel. Bolo tiež súčasťou náboženstva. S odstupom času sa „zlatí” remeselníci dostali do Ríma, o niekoľko rokov neskôr sa zlaté predmety do domácností rozšírili aj do vyšších tried. Prvou krajinou, ktorá prijala zlatý štandard bola Veľká Británia. Neskôr sa k nej pridal zvyšok Európy.

Plusy a mínusy investície do zlata

Odborníci nepovažujú investíciu do zlata za investíciu v pravom zmysle slova. Neprináša totiž pravidelný výnos, ako akcie či dlhopisy. Napriek tomu sa na ňom dá v správnom čase zarobiť. Ak sa nákupná cena zlata časom zvýši a vy ho predáte so ziskom, zarobíte. Zlato môže slúžiť tiež ako ochrana pred vysokou infláciou a tiež ako zabezpečenie
majetku v časoch krízy
. Pri investícií do zlata sa však stretneme aj s negatívami. Sú to pomerne vysoké vstupné poplatky, vysoké fixné náklady počas jeho držby, náklady na za jeho skladovanie, dopravu alebo poistenie – ak je zlato v odliatkoch alebo prútoch. Likvidita fyzického zlata (premena na hotovosť) je menšia ako pri cenných papieroch naviazaných na zlato.

Kedy sa investovanie do zlata (ne)oplatí?

Do zlata sa odporúča investovať vtedy, keď na trhoch vládne výrazne negatívna nálada a ekonomika stagnuje. Vtedy je predpoklad, že cena zlata bude stúpať. Odborníci odporúčajú investíciu do zlata skôr ako doplnok k iným investíciám. Jeho podiel na portfóliu by nemal byť vyšší ako 10 %. Správne vyvážené portfólio investícií by malo pozostávať z produktov, ktoré nie sú vzájomne závislé. Ak teda klesne hodnota jedného, podrží ho hodnota druhého. Krokom vpred je preto investícia do dlhopisov, podielových fondov a kryptomien. Viac o jednotlivých možnostiach sa dočítate v sekcii Investovanie. Nájdete v nej aj kalkulačky, vďaka ktorým jednoducho zistíte, ktoré typy investícií sa skutočne oplatia.

V prípade, že sa potrebujete poradiť o vhodnej investičnej stratégii, neváhajte nás kontaktovať.

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdete TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách