Zverejnené: 21.05.2020

Rýchla, efektívna a výhodná. Ako spoznáte najlepšiu hypotéku?


Article image
Najlepšia hypotéka by mala mať nízky úrok, zaujímavé dlhé fixácie, preplatenie poplatku za prechod do inej banky a čo najnižšiu RPMN.  Skôr, ako o ňu požiadate, o hypotéku opýtajte sa v banke, aké dokumenty budete potrebovať, aké poplatky vás čakajú a aké zľavy môžete získať. Viete, ako jednoducho spoznáte najlepšiu hypotéku?  


Najlepšia hypotéka pre každého neexistuje

Na hypotekárnom trhu je množstvo bánk, v ktorých môžete požiadať o  hypotéku . Často si mnoho klientov kladie otázku, ktorá banka je najlepšia, a ktorá má najvýhodnejšie podmienky. Banky sa od seba líšia spôsobom dokladovania príjmov a dokladovania účelu úveru, niektoré banky majú rovnaký úrok pri hypotéke do 80 % z hodnoty nehnuteľnosti, iné majú sadzby rôzne. Napríklad pri úvere do 40 %, alebo do 70 % z hodnoty nehnuteľnosti a pod.

Niektoré banky majú rovnaké úrokové sadzby pre všetkých klientov, iné posudzujú klienta podľa ratingu, ktorý ovplyvní nielen výšku úroku, ale aj maximálnu výšku úveru k danej nehnuteľnosti.  Alebo vám dajú výhodný úrok pri splnení určitých podmienok ako napríklad, že v banke, v ktorej žiadate o hypotéku musíte mať otvorený účet a aktívne ho využívať, musíte mať poistenú hypotéku,  poistenú nehnuteľnosť, sporiaci účet a pod.

S výberom vám poradí špecialista resp. poradca

Podmienkou práce špecialistu je znalosť podmienok všetkých bánk, komunikácia s klientmi, bankou, znalcom, priprava žiadostíi, tlačív, obiehanie bánk a poisťovní  a prinášanie pre žiadateľa najlepších riešení a podmienok pre žiadateľa, a to úplne zadarmo. Hypotekárny špecialistom sa môže stať iba finančný sprostredkovateľ, ktorý je zapísaný v registri Národnej  banky Slovenska. Musí splniť zákonom stanovené podmienky pre vykonávanie tejto profesie.  

Dobrá hypotéka nie je len o úrokovej sadzbe, ale aj o poplatkoch, mimoriadnych splátokach, podmienkach čerpania a podobne.  Kvalitný hypotekárny špecialista nájde pre vás najvýhodnejšiu hypotéku. Jeho povinnosťou je vysvetliť  vám nielen výhody jednotlivých bánk pri poskytovaní hypotekárnych úverov, ale tiež  nedostatky, o ktorých by vás zrejme na pobočke neinformovali.

Aké možnosti hypoték ponúka trh?

Účelová hypotéka

Slúži najčastejšie na:

  • stavbu nehnuteľnosti (stavba, prístavba, dostavba,....),
  • rekonštrukciu (opravu) nehnuteľnosti,
  • na kúpu nehnuteľnosti,
  • na refinancovanie prostriedkov použitých na nehnuteľnosť (stavba, kúpa,.....),
  • na vyplatenie skôr poskytnutého úveru, ktorý bol použitý na nehnuteľnosť,
  • na vysporiadanie dedičského konania pri nehnuteľnosti (napr. vyplatenie súrodencov),
  • na vysporiadanie rozvodového konania (napr. vyplatenie manžela/ky z nehnuteľnosti).

Bezúčelová alebo Americká hypotéka

Je tiež zabezpečenie nehnuteľnosťou, ale žiadateľ nie je povinný preukazovať použitie získaných peňazí z hypotéky. Banka prevedie peniaze na účet a nesleduje účel použitia peňazí.

Zmenia sa v novom roku podmienky získania hypotéky?

Národná banka Slovenska bude vzhľadom na výrazný pokles úrokových sadzieb a rastúce tlaky na trhu úverov na bývanie zvažovať možné zmeny v nastavení vybraných podmienok poskytovania úverov. Hlavným cieľom opatrení je ochrániť klientov bánk pred nadmerným zadlžovaním a znižovať tak citlivosť domácností na negatívny vývoj.  

Po novom sa zmenia pravidlá pre limit DSTI, teda maximálny podiel splátky na príjme klienta. Na Slovensku bol doteraz tento limit na úrovni 80 %. Od budúceho roka sa má znížiť na 60 %. Inak to bude v prípade  mladých klientov do 35 rokov, ktorým NBS udelila výnimku v rozsahu piatich percent pri novoposkytnutých úveroch s tým, že môžu mať ukazovateľ DSTI medzi 60 % – 70 %.

Ak ste začali uvažovať nad hypotékou, pozrite si naše prehľadné porovnanie podmienok jednotlivých bánk. V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom refinancovania úveru, alebo hľadáte čo najvýhodnejšiu hypotéku, neváhajte nás kontaktovať.


Porovnanie hypoték všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách