Zverejnené: 03.06.2024

Sergey Brin


Sergey Brin je americký počítačový vedec a podnikateľ, ktorý spolu s Larrym Pageom vytvoril online vyhľadávač Google, jednu z najúspešnejších stránok na internete. Po získaní titulu v odbore informatika a matematika na University of Maryland vstúpil do postgraduálneho programu Stanfordskej univerzity, kde sa stretol s Page, spolužiakom. Obaja sa zaujímali o myšlienku zlepšenia schopnosti extrahovať význam z množstva údajov, ktoré sa hromadia na internete.

V roku 1998 Brin a Page začali dostávať externé financovanie a nakoniec získali asi 1 milión dolárov od investorov a od rodiny a priateľov. Svoj aktualizovaný vyhľadávací nástroj nazvali Google – názov odvodený od preklepu pôvodne plánovaného názvu, googol  a vytvorili spoločnosť Google Inc. Brin sa stal technologickým prezidentom spoločnosti a v polovici roku 1999, keď Google získal 25 miliónov dolárov z rizikového kapitálu, vyhľadávač spracovával 500 000 dopytov denne.

Do roku 2004 používatelia pristupovali na webovú stránku 200 miliónov krát denne (približne 138 000 dopytov za minútu). 19. augusta 2004 spoločnosť Google Inc. vydala svoju počiatočnú verejnú ponuku akcií (IPO), ktorá za Brina vyniesla viac ako 3,8 miliardy dolárov.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách