Zverejnené: 20.05.2022

Máte viac úverov a potrebujete ďalší? Požiadajte o konsolidáciu


Article image

Spotrebitelia, ktorí si chcú zjednodušiť splácanie viacerých úverov ako spotrebný úver, kreditná karta, leasing, nákup na splátky či kontokorent, a zároveň si znížiť mesačnú splátku, volia konsolidáciu úverov. Konsolidáciu však môžete zvoliť aj v prípade, keď žiadate o hypotéku na bývanie. Ako vyzerá proces konsolidácie úverov s novou hypotékou?

Konsolidácia úverov hypotékou je bežný spôsob, ako spojiť viacero nevýhodných úverov do jedného. Oplatí sa to najmä pre nižší úrok a takisto aj kvôli možnosti predĺžiť si dobu splácania na viac než 10 rokov, ktoré sú limitom spotrebných úverov. Je ale potrebné založiť nehnuteľnosť v takej hodnote, aby pokryla výšku úveru. V takomto prípade sa však nová nehnuteľnosť nenakupuje - hypotekárny úver slúži len na zlúčenie a splatenie starších dlhov.

Hypotéka na bývanie s úverom na krku? Dá sa to

Ak máte nesplatený úver na auto či iné pôžičky a chcete si všetky podlžnosti spojiť do jednej splátky, o konsolidáciu môžete požiadať spolu s hypotékou na bývanie. Je ale dôležité uvedomiť si, že takýto proces nemusí byť jednoduchý. Aby ste získali hypotéku na bývanie a zároveň ju skonsolidovali zo starými úvermi, musíte na zabezpečenie úveru banke poskytnúť nehnuteľnosť, ktorej hodnota pokryje náklady aj na vyplatenie všetkých vašich starých úverov.

Prečo to môže byť problém?

Na získanie hypotéky banky sprísňovali podmienky a obmedzili alebo uplne zrušili poskytovanie úverov v 100 % výške sumy kupovanej nehnuteľnosti. Na klientov sú tak kladené čoraz vyššie nároky na to, aby pri kúpe nehnuteľnosti disponovali 10 - 20 % vlastných finančných prostriedkov. Sprísnenie posudzovania hypotekárnych úverov spôsobila aj covid pandémia, kde sú banky obozretné pri rizikových povolaniach, ako napríklad v hoteliérstve alebo v cestovnom ruchu. Pokiaľ k novej hypotéke chcete pridať aj financovanie starých úverov, náklady na hypotéku sa vám, prirodzene, zvýšia.

Riešením môže byť založenie nehnuteľnosti, ktorá má vyššiu hodnotu ako tá, ktorú kupujete. Možnosťou je tiež ručiť druhou alebo dodatočnou nehnuteľnosťou. V takomto prípade je po čase možné banku požiadať o uvoľnenie jednej z nehnuteľností spod záložného práva. Samozrejme, pod podmienkou, ak bude hodnota ostávajúcej nehnuteľnosti postačujúca na pokrytie aktuálneho úveru.

Ako prebieha konsolidácia úverov a hypotéky na bývanie

Pri schvaľovaní hypotéky od vás banka bude okrem klasických dokumentov ako znalecký posudok, kúpna zmluva či potvrdenie o príjme žiadať aj všetky existujúce úverové zmluvy. Keď ich pracovník banky preskúma a úver vám banka schváli, budete si musieť u všetkých veriteľov vybaviť súhlas s predčasným splatením úveru.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách