Zverejnené: 26.06.2017

Hľadáte najvyššie zhodnotenie úspor?


Article image

Nízke úrokové sadzby v bankách sú dobrou správou pre tých, ktorí pôžičky a úvery splácajú. Zlou správou pre všetkých, ktorí hľadajú rozumné zhodnotenie úspor. Holým faktom je, že úrokové sadzby dnes v bankách nezarobia ani na infláciu. Aké možnosti teda trh ponúka? Kde si odložiť peniaze, aký produkt si vybrať na sporenie? Prinášame vám pohľad na tri produkty, po ktorých klienti siahajú asi najčastejšie.

Termínované vklady a Sporenie

Najznámejší produkt na zhodnocovanie peňazí zažíva svoje temné obdobie. Keď sa dnes pozrieme na rebríček s porovnaním termínovaných vkladov s viazanosťou napríklad tri roky, z trinástich ponúkaných produktov až jedenásť neponúka úrokovú sadzbu vyššiu ako pol percenta. Nad hranicu jedného percenta sa sadzba dostala len v jedinej banke. Čo sa samozrejme prejavilo aj v záujme ľudí  o termínované vklady.

Zatiaľ čo ešte pred piatimi rokmi bol podiel termínovaných vkladoch na celkových úsporách domácností v bankách takmer šesťdesiat percentný, dnes je to len tridsať šesť percent a ich podiel naďalej klesá. Peniaze v bankách si dnes ľudia nechávajú väčšinou na bežných účtoch s nulovými úrokmi.

Porovnanie termínovaných vkladov na trhu TU.

Podielové fondy

Alternatívou, ako zhodnocovať peniaze sú podielové fondy. Vo vyspelých krajinách najobľúbenejšia forma investovania. Podielové fondy sú dobrou voľbou pre tých, ktorí chcú investovať, ale nemajú s tým žiadne alebo len minimálne skúsenosti. Zároveň pre tých, ktorí sa radšej spoľahnú na služby profesionála. Každý podielový fond má totiž svojho portfólio manažéra, ktorý sleduje situáciu na finančných trhoch na dennej báze. Jeho úlohou je do fondu nakupovať cenné papiere u ktorých je predpoklad rastu a včas predávať tie, ktoré pravdepodobne čaká pokles.

Na slovenskom trhu je v ponuke viac ako päťsto rôznych podielových fondov. A ponuke zodpovedá aj rozptyl ich výkonnosti. Za posledný rok niektoré zarobili aj dvadsať percent, niektoré však prerobili. Každé investovanie, aj do podielových fondov, má svoje zásady, ktoré je potrebné dodržiavať preto, aby sa investor nepopálil.

Porovnanie podielových fondov na trhu TU.

Firemné dlhopisy

Slovenský trh ponúka drobným investorom viac ako päťdesiat rôznych firemných dlhopisov slovenských aj českých firiem. Ich výnosy sú fixné, pohybujú sa od troch do ôsmich percent ročne v závislosti od emitenta, t.j. spoločnosti, ktorá dlhopisy vydala. V porovnaní s bankovými vkladmi to nie je zlé. Ako sa však na takéto dlhopisy pozerať?

Ku každému dlhopisu je vždy vydaný prospekt. To je niekoľko stostranový materiál, ktorý popisuje dôležité riziká spojené s konkrétnym dlhopisom aj spoločnosťou, ktorá dlhopis vydáva. Úlohou každého, kto má v pláne dlhopisy kúpiť, je vyhodnotiť celý prospekt. Zvážiť, či výnos zodpovedá všetkým podstúpeným rizikám a aj priebežne sledovať, ako sa emitentovi darí. Tak, aby všetky vložené peniaze boli vrátené načas a v plnej výške.

Porovnanie firemných dlhopisov nájdete TU.


Autor:  Maroš Ovčarik

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách