Zverejnené: 11.10.2019

Na čo si dať pozor pri vklade?


Article image

Výber termínovaného vkladu

Pri výbere termínovaného vkladu sa môžete rozhodovať iba podľa výšky ponúkaného úroku, ktorým sa banky medzi sebou bijú o klienta. Nezabúdajte však zohľadňovať aj ostatné podmienky tohto vkladu:

  • či a za akých podmienok je možný predčasný výber a v prípade predčasného výberu aká je sankcia, tzn. či len do výšky akumulovaných úrokov, alebo vám banka môže siahnuť aj na Vašu istinu vkladu
  • v prípade pravidelného napr. mesačného sporenia na termínovaný vklad v dlhšou viazanosťou si zistite, či aj tieto mesačné vklady budú/nebudú úročené vyhláseným úrokom na danú splatnosť. Môže sa totiž stať, že pri otvorení účtu vložíte vklad napr. 1000 EUR na 1 rok a bude Vám priznaný úrok 3% p.a. Počas roka však vykonáte napr. 5x mimoriadne vklady v sume cca 100 EUR – tieto prídavné vklady Vám však nemusia byť úročené daným 3% úrokom, ale len najnižším vyhláseným úrokom danej banky, tzn. napr. 0,1% p.a. Reálne na prídavné vklady získate vyhlásený úrok 3% až po obnove splatnosti vkladu po roku na nasledujúci rok ak bude tento úrok 3% stále v platnosti
  • vopred si overte, či je potrebné nahlasovať výpovednú lehotu v prípade záujmu o výber z daného účtu a ak áno, koľko dní/mesiacov vopred. Výpovedné lehoty sú bežné pri vkladných knižkách, no v niektorých bankách sa môže táto požiadavka vyskytnúť aj v prípade termínovaného účtu.
  • ak si uzatvárate termínovaný účet s tým, že využijete iba jedno obdobie daného termínu, napr. jeden rok a potom peniaze vyberiete, alebo ich budete chcieť vložiť na kratšie obdobie – nezabudnite požiadať o neobnovu daného termínovaného vkladu, prípadne si vopred zistite, či Vaša banka robí tieto vklady s automatickou obnovou, alebo nie.

 

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách